A 34 km-es vasúti utazásra melyik kategória érvényes? A 30km vagy a 35km? Részletek lent.
34 km-es bérlet váltásánál az alábbi táblázatból rám a 30 km vagy a 35 km vonatkozik?
Igen, ezen a "tipikus Magyarország" és "Ez Magyarország" beszólásokon el tudok hűlni...
Magyarországon kívül hogy megy? Cm alapú nehogy bárki is sértve érezze magát?
Elmondom, "civilizált" országokban még időben is differenciáltak a díjak. Erre van most próbálkozás a vasúton, megy is a szájhúzás rögtön. Miért is? Jah, mert ez Magyarország, ugyebár..............
Egyszerűen abból gondoltam, hogy mivel a 35-öt nem értem el, ezért az alatta lévő 30-at kell fizetnem. De ezek szerint minden átlépés után már a felette lévő kategóriát kell fizetnem. 34-nél mondjuk ez igazságos. Akár 33-nál is, de 31-32-nél irreális. Logika azt diktálná, hogy:
a) km alapú számolás
b) kerekítés, mint Ft-nál. 31,32 -> 30, 33,34 ->35
Nagy reformok elé nézünk. :-)
Talán már máshol ezzel a kifejezéssel is találkoztál: Minden megkezdett óra egész órának számít. ott is a 61 percért 120-at fizetsz. Vannak városok, ahol a tarifa szektorokra van osztva. Ilyen helyen is van, aki 8 megállót megy a szektoron belül, a másik csak egyet, de ugyanannyit fizet, mert átlépet egy szektort.
Ezek az élet nagy igazságai.
De a közlekedés beárazását más szempont szerint is lehetne bírálni. Én egy megállóra lakom a munkahelyemről, te 100 km-re. Én fizetek 1 egységet, te 90-et. Nem elég, hogy órákat utazol, csak azért hogy dolgozzass, még egy csomó pénzt is fizetned kell.
Valahol meg kell húzni a határt, tényleg nem lehet centinként árazni a jegyet. Ha a javasolt módon lenne kerekítés, akkor pontosan ugyanott tartanánk: aki 33 km-t utazik, fel lenne háborodva, hogy amiatt a plusz egy kilométer miatt neki többet kell fizetnie, mint annak, aki csak 32-t és ugyan kerekítsünk már úgy, hogy a 33 még lefelé legyen kerekítve... Ez nem vezet sehová szerintem.
Még rosszabb e szempontból a Volánok 100 mèter pontosságú díjszabása, ahol 100,1 km-ért kell 120-at kifizetned. Na ott is lehetne kezdeni az alkudozást...
és akkor gyalogolsz egy megállót?
ha meg lógsz, akkor ne legyél már ilyen büszke rá... azért van ilyen helyzetben a vasút, mert mindenki ott csal, ahol tud.. a boltban is úgy veszel kenyeret, hogy az első 5 szeletet megeszed helyben, hogy kisebb és így olcsóbb legyen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!