Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » 2012 nov.1-től milyen új...

2012 nov.1-től milyen új határozat lépett törvénybe a diákigazolvány matricával kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Eléggé nehezen fogalmaztam meg a kérdést, a lényeg annyi, hogy idén november 1-től xxxx ébven xx hónapban született diákoknak kötelező a diákigazolvány matrica felragasztása. A kérdésem az lenne, hogy pontosan kikre vonatkozik a törvény, mely születési évtől ill. hónaptól kell felragasztani?

Előre is köszönöm!

2012. nov. 3. 14:43
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem lépett életbe új törvény, legalábbis az érvényességet tekintve nem.

Azaz abban a tanévben, amelyben betöltöd a tanköteles korhatárt, még NEM kell.

Egy példa:

Tibor 18 évig tanköteles, és 1994 szeptember 3.-án született. Ugye Ő 2012 szeptember 3.-án tölti a 18-at, azaz már az új tanévben, mert 2012.szept. 3.-ától indult az új tanáv. Tibornak NEM kell matrica.

Sándor kevésbé szerencsés, Ő 2012. szeptember 2.-án született, tehát a tanév kezdete előtt. Neki ebben a tanévben (2012/13) neki már kell matrica, hiszen ezt a tanévet már úgy kezdi meg, hogy már nem tanköteles.

A két példát ültesd át a saját szituációdra és megkapod kell-e matrica vagy sem.

De röviden: akkor KELL, ha már nem voltál tanköteles, amikor a tanévet elkezdted.

2012. nov. 3. 19:22
 2/5 anonim ***** válasza:
Jah és pontos születési hónap nincsen deklarálva mert mindenki más időtartamig tanköteles.
2012. nov. 3. 19:23
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2012. nov. 3. 20:20
 4/5 anonim ***** válasza:
ez furcsa, én úgy tudom, hogy amint betöltöd a 18-at, kell, legalábbis nálunk mindenki, aki betölti idén, amikor betölti, lemegy a gazdasági irodába egy matricáért, mert különben a bkv-sok pampognak :) de ha ez tényleg így van, ahogy itt írták, akkor tök feleslegesen tetettem rá a matricát október elején.. na mindegy:)
2012. nov. 4. 20:11
 5/5 anonim ***** válasza:

Pedig így van. :) Nem viccből írtam. Tankötelesség betöltésének tanévében még nem kell. Ennek szimplán az a logikája, hogy nem 18 éves korodig hanem 18. éves korod betöltésének tanévéig vagy tanköteles.

Tehát a példában említett 1994 szeptember 3.-án született gyerek pont beszívta mert ő még tanköteles 2013. év tanév végéig.

2012. nov. 4. 20:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!