Vonaton lehet jegyet venni?
"Ha ennyire tudatlan vagy e téren akkor szerintem nem kellene hogy vitázz."
Azt hiszem kettőnk közül te vagy a tudatlanabb, ugyanis én vizsgáztam ebből.
Idézek a vasút Személyszállítási Üzletszabályzatából:
12. paragrafus (3)
Ha az utas - annak ellenére, hogy felszállása előtt a menetjegy megváltási lehetőségét a vasúti társaság az indulási állomáson biztosította - érvényes menetjegy nélkül utazik, a menetdíjon felül pótdíjat köteles
fizetni. A kísérő nélkül utazó fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személy (EK rendelet 3. cikk 15. pont) a felszállást követő első jegykezelés alkalmával a menetjegyét pótdíjmentesen megvásárolhatja.
Ha nem elég egyértelmű számodra lefordítom:
Ha volt nyitvatartó pénztár a felszállásod helyén,. és ott nem váltottál jegyet a jegyvizsgáló pótdíjjal adhat jegyet.
Az hogy a jegyvizsgáló neked SZABÁLYTALANUL pótdíj nélkül adott jegyet, az más kérdés.
Addig csinálják, amíg alaposabban a körmükre nem nézünk emiatt.
Nem kell mondanod a vonalat, a havi statisztikákból látjuk úgyis...
Akkor mondom mégegyszer szép lassan írom hogy te is megértsd:
Szabálytalan ahogy utaztál.
Igen, a mi dolgozónk volt szabálytalan nem te.
Ettől függetlenül így szabályosan nem lehet utazni.
Ez két külön dolog.
Remélem felfogtad.
Két külön dolog az, hogy neked vagy bárki másnak sikerült így utaznia és külön dolog az hogy szabályosan lehet-e így utazni.
Azért különböző dolgok ezek, mert ha az ember egy szabálytisztelő munkatársat fog ki, aki betartja a szabályokat, az bizony nem ad majd neki pótdíj nélkül jegyet.
Még akkor sem, ha a megszeppent utas hajtogatja, hogy a gyakorikérdéseken egy ismeretlen ismerős állítólag 1 hónapja így utazik.
Remélem sokadjára sikerül megértened mit szeretnék átadni neked :)
Elmondom miért "kekeckedek" itt:
Szinte naponta találkozunk olyan esetekkel, amikor az utasunkat azért bűnteti meg 1-1 szabálytisztelő kolléga, mert az utasunkat az ilyen különféle "okoskodó-mindenki ért mindenhez" fórumokon félre informálták.
Hetente előfordul az az eset, amikor az utas a bicikli kerekét kiszedi és azt hiszi ezzel ingyen viheti a bringáját, pedig nem. Én is olvastam ezt a badarságot már 100x és még mindig tartja magát.
Ez az eset is ilyen: Most szegéky kérdező ha nem ellenkeznék megjegyezné, hogy SZERINTED szabályosan lehet jeyet venni akkr is ha volt pénztár.
ezért hangsúlyozom sokadjára is: Az hogy neked vagy bárki másnak sikerült nem jelenti azt hogy ezt szabályosan lehet.
Tehát a kérdezőnek adott korrekt válasz az, hogy ha van nyitvatartó pénztár, akkor jegyet ott kell vásárolni, és nem a vonaton.
8-as
Eddig én is azt hittem, hogy akármikor lehet venni, de pár napja lecseszett a kalauz és mondta hogy legközelebb megbüntet. ( ritka, hogy a vonaton veszek jegyet, és azért nem vettem akkor mert kivételesen korán kint voltam és volt hely a vonaton, a pénztárnál meg nagy sor volt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!