Kecskeméten helyi buszra kell jegyet venni 6 éves gyereknek?
Meg mondjuk a mávnál?
Mert ott az appban olyan okosan lett kitalálva...
Kisgyerek: 3-6
Gyerek: 6-14
Na most válassz hogy melyikbe tartozik a gyerek, ha 6 éves... Basszammeg ilyen hibákat ötödik osztályban csináltunk...
Ez nem hiba, az iskola hibája, hogy az ilyeneket nem tanította meg értelmezni neked. A 6-ig azt jelenti, hogy betöltött 6 éves korig, vagyis a 6 éves gyerek már a következő kategória (6-14). Amikor majd a születési dátumot kérdezi az app (jegyvásárlásnál), nem is enged a kategóriának megfelelőn kívüli dátumot megadni. Az ilyen nehéz felfogásúak miatt szoktak újabban olyanokat írni, hogy x-13,99 éves korig, meg betöltött 14 éves korig.
Az eredeti kérdésre válaszolva: MÁV-nál (betöltött) 14 éves korig nem kell jegy, helyijáratokon sok városban még (betöltött) 6 év a korhatár, ott kell megkérdezni.
Életemben nem jártam Kecskemét környékén sem, de gondoltam, hogy az ottani helyi közlekedési társaságnak is van üzletszabályzata; ami keresésre pillanatok alatt elő is került.
[Kecskemét Megyei Jogú Város közigazgatási határán belül helyi díjszabással igénybe vehető valamennyi autóbuszjáratokon a gyermekek – felnőtt kíséretében – 6. éves korig díjtalanul utazhatnak.]
Mivel azt írtad 6 éves, ez azt jelenti, hogy betöltötte a 6. életévét, tehát részére menetjegyet kell vásárolni.
A „Meg mondjuk a mávnál?”-t nem értem. 2024. március 1-től a 14. életév betöltéséig nem kell menetjegyet váltani. A 6. életév csak abban elhatároló, hogy a 6. életév betöltéséig csak felnőtt kíséretében utazhat.
A feltűntetett életkorok a betöltött életkort jelölik. Ehez a józan paraszti ész bőven elég. Példa ként:
0-3 éves korig: 2020.03.01 született, 2023.02.28-án utazhat utoljára "x kedvezménnyel".
3-14 éves korig 2023.03.01-től 2034.02.28-ig veheti igénybe a "z kedvezményt".
Ez mindenhol így működik és nem kell hozzá 8 általános, meg a b+olás sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!