Az ellenőrnek (bkv, máv), ha van érvényes bérletem, van joga elkérni a diákigazolványt, vagy csak az én kezemből nézegetheti? (Ugyanez a kérdés áll a személyire is.)
Egész pontosan ez van benne:
"Az utasnak jegyvizsgálat alkalmával
a) a menetjegy-ellenőrzést végző személy részére kérésre át kell adnia a megszakítás (átszállás) nélkül beutazni kívánt teljes viszonylatra érvényes összes menetjegyét,
b) ellenőrzésre alkalmas módon fel kell mutatnia és kérésre át kell adnia a kedvezményes árú menetjegy váltására, illetve a díjmentes utazásra jogosító igazolványát, igazolását,
c) szükség esetén személyazonosságát is igazolnia kell.
A vasúti társaság az utazásra jogosultság ellenőrzését követően az utas menetjegyét, utazási okmányait, igazolványát haladéktalanul köteles visszaadni, kivéve, ha az Üzletszabályzat vagy a Díjszabás szerint be kell vonni azt. Menetjegy, igazolvány egyebekben csak annak ellenőrzése és – a 9.1.5. d) pontban szabályozott esetben – adatainak rögzítése céljából és annak idejére kérhető el az utastól."
[link] (Még vannak hasonló részek, de az egészet nem másolom be).
A személyi igazolvány lehet kedvezményre jogosító igazolvány (például 25 éven aluliak kedvezménye), illetve az elektronikus jegyek névre szólóak, ezt is lehet vele igazolni (bár szerintem kevésbé érdeklődik a kalauz, hogy tényleg Gipsz Jakab vagy-e, de ez a szabály).
Persze, majd engedélyt kér tőled, hogy ellenőrizhessen.
"Ha van érvényes bérletem, van joga ..." - Addig nincs érvényes bérleted, amíg nem ellenőrizte a váltására jogosító igazolványt, úgyhogy már a kérdés feltevése is helytelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!