Hogyan vegyek jegyet Ljubljanába ha van országbérletem?
Üdv! Márciusban utaznék Ljubljanába a 246 CITADELLA intercity járattal. Van országbérletem, amit Őriszentpáterig (határig) tudok használni. Helyjegyet kötelező váltani. A határtól meg vegyek új menetjegyet új helyjeggyel?
Esetleg valaki utazott már ezzel és el tudná mondani, hogy vegyek rá jegyet?
Ez nemzetközi utazásnak minősül végig a magyarországi teljes szakaszon, ezért nem szabad úgy csinálni ahogy írod.
Mondjuk sokan megcsinálják és leszállnak az utolsó állmáson és azonnal vissza is szállnak hogy meglegyen az útmegszakítás.
Nemzetközi utazáshoz hivatalosan nem használható az országbérlet.
Elvileg csak úgy szabályos, ha Őriszentpéteren leszállsz és megvárod a következőt.
Jézusom, ez a marhaság az útmegszakítással még mindig érvényes? Amúgy teljesen jogellenes belekötni, ha az út minden szakaszán fel tudsz mutatni érvényes jegyet.
Kb 20 éve én is csináltam ilyet, hogy nemzetközi vonattal jöttem Szlovákiából Komáromig vagy Hidasnémetiig, aztán ott vettem belföldi jegyet a pénztárnál ugyanarra a vonatra. A magyar kalauz aki látta hogy leszálltam, aztán visszaszálltam, morgolódott is hogy miért nincs nemzetközi jegyem, de szerintem nem tudott volna semmit tenni, mert mégis hogyan bizonyította volna be hogy Szlovákiából jöttem?
8. Úgy látszik, igen. És még a fogalmát sem tudják. A leszállok, visszaszállok ugyanarra a vonatra, az nem útmegszakítás. Útmegszakítás, ha mondjuk Pestről Szegedre menet Kecskeméten sétálok egyet a városban és utána vonattal megyek tovább. A pontos eljárást nem tudom, de nyilván leszállás előtt a kalauznál kell szólni.
Ami viszont, ha végig van jegyem nem szólhatsz, abban tévedsz. a MÁV (törvényes) utazási feltételei másképpen rendelkeznek. Olyan nemzetközi vonatra, amit belföldi forgalomban igénybe lehet venni, belföldi célállomásig váltott jeggyel használható és a kedvezmények is igénybe vehetők. De az a feltételek szerint nem megengedett, hogy a folytatást a belföldi célállomástól tovább váltott jeggyel vegyed igénybe.
Pl. egy Bp.-Hegyeshalom-Bécs utazást úgy nem lehet letudni, hogy veszel Bp.-Hegyeshalom jegyet, és ugyanarra a vonatra Hegyeshalom-Bécset. Még teljes árut sem, nemhogy kedvezményest. Ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!