Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Tényleg ennyire illik megkérde...

Tényleg ennyire illik megkérdezni a vonaton, hogy leülhetek-e?

Figyelt kérdés
Vonattal járok be melózni, általában semmi különös eset nem történik. Ma, ahogy felszálltam, nem találtam olyan helyet, ahol nem ült senki, így hát leültem valaki mellé, mert volt egy szabad ülés. A másik oldalon 3 nő beszélgetett, és kihallottam a témájukból, hogy rólam beszélnek, hogy milyen már ez, hogy meg se kérdezem, hogy leülhetek-e oda, hanem csak úgy fogom magam és leülök, meg hogy az XY állomásokon felszállók mindig megkérdezik, blablabla. Majdnem beszóltam nekik, hogy "Elnézést, van valami problémájuk?", de végül sikerült visszafognom magam, bár gyanúsan néztem rájuk. Na most, ha valaki TÖMEGközlekedik, akkor bizonyára tisztában van vele, hogy más emberek is utaznak, és leülnek, ahol találnak helyet. Ez egyébként egy sima személyvonat, szóval semmiféle helyjegy nem kell rá, nem tudom, hogy egyáltalán lehet-e váltani rá olyat, bár kétlem, de ha lehet is, tudtommal 1 ember akkor se foglalhat le több helyet, Innentől kezdve meg szerintem oda ülök le, ahová akarok! Ha tegyük fel, foglalt a hely, csak az ott ülő utas kiment WC-re, én meg azt hiszem, hogy szabad és szólnak, akkor természetesen elülnék onnan, de nehogymár kötelező legyen megkérdeznem, hogy leülhetek-e! Én úgy vagyok vele, hogy ez tömegközlekedés, ha valaki ezt választja, akkor ne problémázzon az ezzel járó dolgokon. Szerintetek kinek van igaza? Nekem, vagy annak a 3 nőnek? Esetleg a 2 közt van valahol az igazság?

2023. okt. 19. 19:34
 1/8 anonim ***** válasza:
92%

Ha jól értem, ez olyan kialakítás lehetett, ahol két-két ülés van egymással szemben, majd jön a másik 2+2 üléses hely, aztán a következő stb. A túlsó oldalon ugyanígy van, és köztük van a közlekedő folyosó, amin el lehet menni. Nos, ilyen kialakításnál, ha valaki ül abban a 2+2-es boxban, én mindig megkérdezem, hogy szabad-e az a hely.

Nyilván elvileg nincs joga másnak előre helyet foglalnia, vagy megtagadni, hogy leülhess oda, de azért egy udvarias gesztus mindenkinek jól esik.

2023. okt. 19. 19:48
 2/8 anonim ***** válasza:
37%
Nem szükséges megkérdezni. Én évek óta hévvel járok be suliba, és sose volt ebből probléma. Nincs senkinek se ráírva a neve az ülésre, hogy ne lehessen oda leülni :D
2023. okt. 19. 19:50
 3/8 anonim ***** válasza:
87%

2. Más egy hév utazás, és más a vonat. Vonaton illik megkérdezni, de nem kötelező. Ha foglalt, csak éppen valamiért felállt az utas, akkor szeretne oda vissza is ülni. Elég kellemetlen, amikor visszatérsz, és neked kell szólni, hogy az a te helyed.

Kérdező, ami a hölgyeket illeti:

Ha megkérdezed, az lett volna a bajuk. Vagy hogy megszülettél. Hogy piros a hajad, hogy levegőt veszel. Vannak ilyenek, nem tudsz mit tenni.

2023. okt. 19. 19:55
 4/8 anonim ***** válasza:
42%

A 3 nőnek volt igaza.

Van olyan a világban hogy illem.

Az elég nagy baj hogy neked erről fogalmad sincs. Gondolom anyádék is ugyanolyan bunkók voltak mint te és ezért nem neveltek meg rendesen.

Ennél már csak az a szomorúbb, hogy még annyi eszed is van, hogy idejössz puffogni.

Nézz meg néhány videót itt: https://www.youtube.com/results?search_query=g%C3%B6r%C3%B6g..

2023. okt. 19. 19:55
 5/8 anonim ***** válasza:
45%
Én beszóltam volna a vénasszonyoknak, hogy kicsit ők is érezzék szarul magukat.
2023. okt. 19. 20:34
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Általában a vonatokon és a távolsági buszokon megkérdezik, a helyi járatokon nem jellemző.
2023. okt. 19. 20:58
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Én mindig megkérdezem. Más kérdés, hogy ha nemet mondanának, megkérdezném, miért nem, de erre még nem volt példa, inkább előzékenyen még arrébb is pakolnak táskákat (nagyon helyesen). Ez amolyan íratlan társadalmi dolog, hogy te udvariasan megkérdezed, más meg udvariasan bólint. A visszajárót is megköszönöd a boltban, hiába jár neked, mert úgy szokás.
2023. okt. 19. 23:06
 8/8 anonim ***** válasza:
57%
Én nem nagyon szoktam kérdezni, zsúfolt vonaton , felszállás után megy a nagy nyomulás , amikor utazok , szóval mire kimondom, addigra már le is ültem (vagy felrúgnak, ha nem ülök le). Oké, ez a reggeli és délutáni csúcs közepe egy népszerű budapesti elővárosi vonalon.
2023. okt. 20. 12:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!