Helyjegyes vonat? Ez mi?
Tegnap életemben először helyjegyes vonatra szálltam, azt sem tudtam hogy az, csak miután már ott ültem, es láttam hogy sokan nézegetik az ülés számot tűnt fel, hogy itt valami van..
Megnéztem a jegyet, amit online vettem, és rajta volt, hogy 4-es kocsi, 041 ülés.
Alsóörs-Ferihegy távon mentünk
Kérdéseim
1. Önként adja az ülést? Mert nem mondta hogy válasszak a rendszer. Akkor mondjuk egy 5-8 órás úton, mert 8 óra a menetideje a 2 végállomás közt nem ülhet egymás mellett 2 barát?? Vagy egy házaspár???? Ha pl külön vesszük a jegyet meg.
2. Gyerekkel voltam, 3 éves, neki jegyet sem vettem, mivel nem kell neki jegy. Akkor ő le sem ülhetne? Jött a kalauz, semmit se mondott.
3. A vonat kb full üres volt Kelenföldig, páran voltunk a vagonban, de Kelenföldnél jött a problémázás, hogy mindenki helyén ült valaki és kb 10 percig ott variáltak, mert ha már egy ember rossz helyre ül akkor már utána borul minden... Ezt hogy lehet visszakövetni? És ha pl felszállok és ül a helyemen valaki én álljak neki balhézni vele hogy álljon fel?
4.Honnan tudjam pl melyik vagon? Mikor megáll a vonat számolgassak? Mert a vagonok nincsenek számozva se kívül se belül a peronon állva nekem kell számolgatni a vagonokat meg rohangálni csomagokkal mikor megáll a vonat?
Csak szerintem egy faxság ez? Világosítsatok fel mert tiszta idegben voltam egész úton, hogy mi lesz, mégegyszer ha ilyenre szállok legalább tudjam
Egy utas azt mondta a 4-es vagon amiben vagyunk,váltig állította, hogy ő jó helyen ül, de ott nem is volt 041-es ülés ami nekem a jegyemen állt, 96-98 88-90 meg ilyenek voltak, mikor leszálltam számolgattam, szerintem a 3-asban voltunk, a mozdonyt szerintem nem kell beleszámolni..
Komolyan mondom Los Angelesbe eljutni párizsi átszállással vagy bárhova repülni is sokkal egyszerűbb.
"Önként adja az ülést?"
Igen, elvileg most tesztelik a rendszert, ahol majd lehet helyet foglalni. De amúgy önként adja. Ha egyszerre veszitek a jegyet, akkor általában egymás mellé adja, de van hogy nem. Ekkor neked kell igazodnod a rendszerhez, vagy akié a melletted lévő hely azt megkéred hogy cseréljen az ismerősöddel.
"És ha pl felszállok és ül a helyemen valaki én álljak neki balhézni vele hogy álljon fel?"
Pontosan. Ha nem akar felszállni, akkor meg szólni kell a kalauznak. Vagy megint csak jön az a része, hogy megbeszélitek, hogy te ülj az ő eredeti helyére... ahol meg ki tudja milyen utazótárs mellé kerülsz...
"Honnan tudjam pl melyik vagon?"
Egyrészt be is szokták mondani a hangosbemondóba: "a kocsik számozása a vonat elejétől a 414-es számmal kezdődik", meg az ajtóra ahol felszállsz ki szokták függeszteni.
"nekem kell számolgatni a vagonokat"
A kocsik össze vissza is lehetnek, így nem biztos, hogy a legelső kocsi pl. a 411-es.
"rohangálni csomagokkal mikor megáll a vonat?"
Nyilván ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamednek kell elindulnia...
"Csak szerintem egy faxság ez?"
Az első utazások alkalmával én is így gondoltam. Aztán ahogy egyre rutinosabb lettem, többet utaztam, utána már kezdtem rájönni a lényegére.
1. Pár vonaton már ki lehet választani a pontos üléseket, de egyébként automatikusan adja a helyeket - ha időben veszi az ember a helyjegyet, akkor egymás mellé adja a rendszer.
2. Lehet neki jegyet venni, meg nyilván ha van hely, nyugodtan leülhet, de egyébként ölben utazhat.
3. Ez sokszor előfordul, általában ritkán okoz nagyobb problémát (legalábbis ha egyedül utaznak, akkor csak legyen helye valahol az embernek), ilyen nyári, balatoni vonatokon könnyebben borul a dominó. Balhézni nem kell, lehet szólni nyugodtan, hogy elnézést, nekem ide szól a jegyem.
4. A kocsik ajtaján szokott lenni a kocsiszám (esetleg kijelzőn), a hangosbemondó is elmondja, hogy a kocsik számozása honnan és hol kezdődik.
"Helyjegyes vonat? Ez mi?"
Melyik része nem érthető, a hely, vagy a jegy?
"Csak szerintem egy faxság ez?"
Csak szerinted, tudod mint amikor mindenki szembe jön az autópályán.
Ha százezer embernek sikerül naponta, talán egyszer neked is fog.
Egyáltalán nem megy szembe az autópályán a kérdező, szerintem minden ember, aki ritkán használja a vonatot, az faxságnak tartja ezt az egészet.
Hála ég van kocsink, nagyrészt azt használom, vagy biciklit.
Ha vonat akkor eddig a Cegléd-Nyugati zónázót használtam csak, ahol oda ülök a jegyemmel ahova akarok..
Tudom hihetetlen, de olyan helyen nőttem fel, ahol a legközelebbi vasútállomás 22 km-re volt, 19 évesen ültem először vonaton, azóta sem sokat, ilyen helyjegyesen meg életemben először, véletlenül..
#7:
De utólag már te sem tartottad aztán annak, ugye, Nagyszáj Norbi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!