Honnan tudom mikor kell leszállni a vonatról? Mármint van ott ilyen hangosbemondó, ami mondja hogy hol járunk?
Egyébként nem mondjak be, neked kell figyelni :/ én régen a wifi beallitas opcional figyeltem, hol jarok, vagy néztem a megálló táblákat. Szerencsére vonaton van annyi idő, hogy le tudsz szállni így is.
Ha helyi jegyet veszel, pár száz Ft plusz, ott általában van hangos bemondó .
Másrészt akar utasokat , kalauzt megkérdezni. Általában kedvesek .
Csak a modernebb járműveken van, mint pl. a flirt.
Vagy az ablakból figyeled az állomástáblákat. De a legegyszerűbb, ha a telefonodon bekapcsolsz egy térképet és akkor pontosan tudod, hogy hol jársz.
Összefoglalom:
- Sok járművön bemondják már automatikusan vagy élőszóval, de még nem teljesen általános
- A legbiztosabb a hálózati lefedettség helyenkénti hiánya miatt az, ha előre tudod minimum a te megállód előtti 1-2 állomás nevét. Ez lehet olyan állomás, ahol meg is áll a vonatod, de olyan is, ahol csak áthalad - a lényeg, hogy lásd, mikor kell készülődnöd.
- Ha a vonatod teljes menetrendjét letöltöd (lefotózod, elmented) előre, akkor késés esetén is tudod követni , hol tartasz.
- Érdemes a vonat elejére ülni , jobban látod érkezéskor az állomásnévtáblát.
- Online pedig Google Mapsen pontosan tudod követni , hol jársz , de a MÁV alkalmazás térképe is jó - ott a késést is látod.
- Biztosan van minden vonaton személyzet és törzsutas is, fordulj hozzájuk bizalommal. Utas esetén a válaszból érezni fogod, ha esetleg mégsem annyira rutinos arrafelé :)
A telefonodon nézd a térképet, hogy épp merre jár a vonat. A google mapson, és az openstreetmapson is be vannak jelölve a megállók, látni fogod melyikhez közelít a vonat éppen. Ez nem csak vonaton jó, bármelyik közlekedési módban hasznos. Én így közlekedek budapesten is. Nem látom a táblákat, mert rossz a szemem, úgyhogy nézem a telefonom :D Meg persze ott a MÁV applikáció is,
azon is követheted a vonatot.
Emellett természetesen nézd a táblákat is. Minden állomáson és megállóhelyen van tábla, hogy az melyik hely. Több helyre van kitéve tábla a megálló elé is. A mozdonyvezetőnek is segítség tejködben, nem csak az utasnak.
Lehet nézni az időpontot is, de ha késik a járat, akkor mit sem érsz vele.
A modernebb járműveken pedig van utastájékoztatás, bemondás és/vagy kijelző.
Emellett pedig a rutin számít majd. Ha sokat jársz egy vonalon, akkor már a bokrokból, fákból, korom sötétben is stb tudni fogod, hogy merre jártok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!