Akik sokat ingáztok munka miatt, hogy lehet bírni?
Egy kis faluban lakom, a munkahelyem ~70 km-re van. Így alakult, hogy ide vettek fel, pályakezdőként örülök neki. Tudom, hogy az lenne az ideális, ha a városba költöznék, de ezt jelenleg nem tehetem meg, de nyílván ebbe az irányba haladok.
De addig 1-2 hónapot biztos, hogy így fogok eltölteni és ezért kíváncsi vagyok, hogy lehet ennyi ingázást kibírni fáradtság nélkül úgy, hogy egy kis szabadidőm is legyen.
Egyébként vonattal járok, tehát viszonylag jó a közlekedés, de azért késés így is akad. Szóval a közlekedés egy nap oda-vissza várakozási idővel együtt kb. 4 óra. Mellette teljes munkaidős állásom van, 8-9 óraban dolgozok. Tudom, más lehúz 12 órás műszakokat is és őszintén nem tudom, ő azt hogy csinálja?
Van valami tippetek?
Nem panaszkodom egyébként, ne értsen félre senki légyszí, hanem csak azt szeretném, hogy ne úgy menjen el minden egyes napom, hogy felkelek, szaladok a vonathoz, dolgozom, utána megint szaladok a vonathoz, itthon meg bedőlök az ágyba.
Pfff én pont most vagyok úgy, hogy nincs sehol munka csak hasonló távolságra... 5:30 - 20:20 lenne itthonról érkezés indulás. Muszály lesz bevállalnom, mert éhen döglök :D
Az a gond, hogy korábban is voltam már hasonló helyzetben, 10 évig jártam be a volt melóhelyemre, ajtótól-ajtóig 85-90 perc volt... úgyhogy tudom mit kell bevállalnom.
Ki lehetett bírni még a 4 órai kelést is, ahogy előző írja először a halálomon voltam, aztán beállt a rendszer és megszoktam. Le kell feküdni korán, nem fél12-ig huhogni.
Sokan kérdezték is hogy nem unom-e a bejárást? Hát a vonatozást ritkán untam, mindig találtam valami elfoglaltságot. Vettem egy tabletet és állandóan nyomkodtam. Volt hogy játszottam, volt hogy sorozatoztam, volt hogy olvastam könyvet, híreket. Ritka volt az olyan út amikor unatkoztam. Azt az időt amit a gép előtt töltesz kattintgatással, el lehet tölteni a vonaton is.
Fel kell készülni az ilyen bejárásra. Legyen mindig minden nálad a táskában ami kellhet. Vésztöltő, zseblámpa, száraz zokni, 1-2 szelet csoki vészhelyzetre - ami neked kell ahhoz, hogy egy besz.p.tt helyzet konfortosabb, elviselhetőbb legyen. Durva amikor gázol az előző vonat és tudod, hogy 2-2,5 órát ott kell ülni mire összeszedik az embert.
Legyen előkészítve este minden ruha, táska cipő, hogy reggel csak fel kelljen venni és indulni. Ha reggel állsz neki tollászkodni tutira lekésed a vonatot! Először úgy csináltam mint a filmekben... reggeli kávé, rántotta készítés. Aha.... a kutyának a fülit! Inkább alvás ehelyett és szendvics a vonaton, vagy a melóhelyen :D
Nekem volt 2 heti ruhám, hogy ha megcsúszom a mosással és télen nem száradnak meg a ruhák időben, akkor se legyen gond.
A legrosszabb az egészben az volt, hogy akkor albérletben laktam és a konvektort reggel lecsavartam hogy ne egye a gázt. Este hideg lakásra mentem haza kicsit fűtöttem, aztán hideg ágyba feküdtem le és reggel hideg lakásra ébredtem. Gyakorlatilag csak hétvégén volt jó meleg a lakásban.
Ha egyedül élsz, akkor a vásárlást is külön meg kell szervezni...
Hát én áldom néha a világot, hogy a munkahely mostanában 5 percre van az otthonomtól és haza tudok jönni akár délben is kajálni.
Egyszer diákként csináltam gyári munkát, napi 2x2 óra utazás és 8 órás műszak. Több átszállás, villamos, busz, hév, séta. Reggel keltem, indultam, hazaértem aludtam. Konkrétan nem láttam értelmét a létezésemnek. Soha többet.
Hasonló a helyzet velem is, napi 3-4 órát vesz igénybe az utazásom. Oké, én még iskolába járok, ami teljesen más (6-7 óra egy nap, nem 8-9), de a tavalyi nyarat lehúztam diákmunkán napi 8 órában (heti 5 nap, péntek csak 8-14), szóval van egy kevés tapasztalatom ilyen téren is.
Kellemetlen egy életforma tud lenni, hozzá kell szokni, ez az, ami biztos. Én 5:30-kor keltem és 17:30 és 18:00 között értem haza, kellemetlen, hogy alig marad szabadidő, ezért meg kell ragadni az utazással eltöltött időt és hasznosan kell tölteni. Ez elsősorban alvás, pihenés, így annyival kipihentebb leszel, de lehet akár olvasás is, vagy bármi, amit egyébként otthon csinálnál. A lényeg, hogy legyen nálad valami, amivel hasznosan el tudod tölteni az időt, hogy egy lekésett vonat utáni várakozás se legyen kidobott idő.
A legtöbb egyébként a menetrenden múlik, én viszonylag szerencsés vagyok, reggel 10-20, délután 30 percenként van buszom, de napközben is megy minden órában egy, viszont ha mondjuk menne 2 reggel, meg 2 délután, azt nem lennék hajlandó bevállalni, mert az egész életedet az határozza meg. Ha rossz a menetrend az útvonaladon, inkább szerezz be egy segédmotort, amivel tudod tartani a 65-70 körüli sebességet, azzal kb. 1 óra 10 perc alatt bent vagy. Lényegesen olcsóbb fenntartani, mint egy autót.
Szeged-Kecskemét viszonylatban nyomom ugyanezt. Màvval elképesztően fàrasztó volt, kb 2év volt megszoknom.
Kb 2-3éve lett céges autó, sokkal kényelmesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!