Mennyi áramot fogyaszt egy villamos vagy egy vonat ?
A vonatnál a gördülési ellenállás és fajlaggosan a légellenállás is nagyon alacsony.
A nagy tömeg miatt az elindulás, gyorsítás ami fáj, és ha nincs visszatáplálás, akkor a fékezés is.
Ezen kívül még az emelkedő/lejtő, és az utastér fűtés/hűtés.
Elég kevés info van a témában, a Wikipedián találtam annyit, hogy a német ICE (200-300 km/h expressz vonat) fogyaszt átlag 20-30kWh/km.
Egy elektromos autónál 90km/h körül van a 0.2kWh/km, amelyik tud 200-al menni már felmegy 0.4kWh/km-re akkor is ha egy áramvonalas tesla model s-rőp beszélünk.
hát én vasútvontatást tanultam, de meglepődtem, hogy nagyhitelen nemnis tudom..
Pedig alap kérdés volt a villamo energia fogyasztás
Amúgy jó kérdés
Nagyjából támpontokat tudok adni: Egy Pécs-Bp viszonylaton 6 kocsival közlekedő vonat az úgy 2200-2300 kWh villamosenergiát használ el közlekedése során (V43), ebben benne van mind a vontatási mind a "fűtési" célú villamosenergia is.
És a MÁV nem a lakossági 30-40 ft-on, hanem ennek kb 4-5 x-ösén kapja a villamosenergiát jelenleg, így innentől a számítás egyszerű.
És ehhez hozzájön a személyzet, a menetvonal (a közlekedési engedély) , a pályahasználat, állomáshasználat, tolatási költségek, stb.
Úgy sacc/kb rentábilisre akkor jön ki, ha kb a vonat 3/4-e van megrakva a teljes útvonalon utazó teljesárú menetjegyes utasokkal.
Nyilván ez így elég konyhanyelves, de a lényeg kiszámítására elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!