Hogyan rangsorolnád kényelem szempontjából a tömegközlekedési eszközöket (ülések minősége, nagysága; zaj; lábtér; szórakozási lehetőségek stb)?
Repülőn még nem utaztam.
A buszokon nagyon szenvedek kb fél óra után.
Nagyon kellemetlen a zárt tér, közel van az előző ülés és a plafon, emiatt bezárva érzem magamat. Nem tudok járni egyet, de megmozdulni se. Nagyon keveset ihatok csak, mert másképp én 3-4 órákat nem bírok ki WC nélkül.
Az ülések szo-szo, a fejtámla nagyon hátul van, függőleges fejjel nem érem el, ez nekem kényelmetlen. Amúgy nem szeretek mozdulatlanul, egyazon pózban ülni.
A vonatokon sem érem el a fejtámlát, az ülésekről ott is az a véleményem, hogy "meh".
Viszont a vonat tágas (pláne egy jó kis termes), nincs bezártságérzés, lehet járni egyet és lehet eleget inni, mert ott a mosdó.
Amúgy nekem fontos, hogy jó legyen a jármű szellőztetése, ne legyen rajta fullasztó elhasznált levegő. Buszokon kb fele-fele az arány, amit eddig tapasztaltam, vonaton ritkábban van fülledt levegő.
#12 Erős a gyanúm, hogy te is rövidtávú buszjáratokból indulsz ki. A hosszútávú teljesen más.
Az ülések sokkal nagyobbak, kényelmesebbek és nagyobb a lábtér is, így nem kell heringként egyetlen pozícióban ülni végig.
A nagyobb városokban való megálláskor szokott 10-15 percet pihenni a sofőr is, addig ki lehet szállni, elmenni mosdóba ez 1-2 óránként fordul elő, szóval senki sincsen rákényszerítve, hogy maga alá csináljon.
A bezártságérzet mondjuk adott, habár ezek a buszok magasabbak (említetted a közeli plafont), illetve nyugodtan lehet ott is sétálgatni fel-alá, ha szeretnél, csak úgy, mint a vonaton. Persze a hely kisebb és kapaszkodni is jobban kell, de attól még semmi nem tart vissza. Sokaknak szokása felállni buszon és lábat nyújtóztatni.
12
Én a sima távolsági buszokról beszéltem, a magasokról.
A fejtámla messze van. A lábam elfér, de pszichikailag kellemetlen a túl közeli másik ülés. A plafon túl közel van, így pici helyre vagyok beszorítva. Felállni nem lehet, mosdó 3-4-5 óránként.
A helyközi buszokat jobban is bírnám több órára is, sokkal kevésbé klausztrofóbak.
Értelmetlen az összehasonlítás kényelmi szempontok alapján.
Egy 8 órás repülő út 6-8 ezer kilométeres út esetében az egyetlen lehetséges választás. Vonattal ez 1-3 nap lenne.
A vonat 100-600Km távolságra kényelmes és versenyképes.
A repülő csak 5-600Km felett versenyképes a járulékos időveszteségek ( út a reptérre, check-in, check-out, transfer) miatt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!