Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » A metró az tulajdonképpen...

A metró az tulajdonképpen vonat? Úgy tudom csak nálunk van egyedi neve a magyar nyelvben, máshol valamilyen vonat a neve.

Figyelt kérdés
Üdv, talán érthetően írtam ki mit szeretnék kérdezni, pl a magyar wiki is vasúti rendszernek írja, de sok dokumentum filmben stb hallottam, hogy ez is vonat. Ez most hogy van?
2021. nov. 1. 11:34
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Igen, egyfajta vonat.

Rosszul tudod, rengeteg nyelven metrónak nevezik.

[link]

2021. nov. 1. 11:41
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
UK, Newcastleben vagyok, itt is metro a neve. Mondjuk, ez itt inkább az otthoni HÉV -re hasonlít.
2021. nov. 1. 11:45
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
2021. nov. 1. 11:52
 4/14 A kérdező kommentje:
Köszi,
2021. nov. 1. 12:31
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Egyfajta vonat, igen. De sok nyelv hívja metrónak, vagy épp a "földalatti" (mint "föld alatti vasút") kifejezés helyi megfelelőjén, mint pl underground.
2021. nov. 1. 12:41
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

a magyar nyelvben földalatti vasút a neve

A metro pont hogy nyugatról eredő név, és nálunk csak egy jövevény szó

2021. nov. 1. 12:45
 7/14 anonim ***** válasza:
22%
Most ezzel az erővel akkor a villamos is vonat meg a HÉV is.
2021. nov. 1. 16:06
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Különböztessük meg a köznyelvi és szaknyelvi kifejezéseket.

Köznyelvben a metró névvel illetjük a zömében föld alatt vezetett nagy kapacitású, sínen gördülő városi közlekedési eszközt es ugyanúgy hívjuk az ilyen vonalat és az adott vonalon közlekedő járművet is.

Ezzel szemben szaknyelvben a metróvonalak az gyakran földalatti vasútként jelölik. Ezen kívül a metróvonalakon közlekedő járműveket vonatoknak nevezik. Különösen igaz ez forgalmi szempontból: a forgalmi utasítások, a forgalmi kommunikáció mindig vonatnak nevezi a közlekedő járműveket. (Pontosabban egyes, főleg jarmutelepi mozgások esetén lehet tolató egység is a nevük, de ennyire ne menjünk mélyen bele a terminológiába.)

HÉV esetén ugyanez a helyzet, köznyelvben inkább hév a szerelvény es a közlekedési eszköz (vonal, infrastruktúra) neve is. Szaknyelvben ez vonat illetve vasút.

A villamosokat ne keverjük ide: ugyan közúti vasútnak is nevezik, de szaknyelvben a vonat helyett a kocsi kifejezés a jellemző. A vonat kifejezést csak inkább a szabályt erősítő kivételként hallani villamosok kapcsán: ld. “háromkocsis UV-vonat”

2021. nov. 1. 16:43
 9/14 A kérdező kommentje:
8as akkor nem írtam hülyeséget, köszi.
2021. nov. 1. 18:02
 10/14 anonim ***** válasza:

"Most ezzel az erővel akkor a villamos is vonat meg a HÉV is."

8. A HÉV mindenképpen: helyi érdekű VASÚT. :)

2021. nov. 21. 22:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!