Csak a multik kötelesek állni a bérlet 86%-át és az is csak a vonatra vonatkozik, tehát metró, villamossági,buszra nem?
Minden munkáltató köteles lenne, de a multi nem is szarozik vele, mert úgyis 10x annyi hasznot hozol neki.
Helyijáratra nem vonatkozik, hiába jársz te pesten 30 km-ről dolgozni, a multi sem fizeti, mert ők is csak a törvényben előírt minimumot tartják.
Nem, nem csak a multi, hanem minden munkáltató köteles ezt a juttatàst megadni. Tudom, hogy sok helyen mégsem adják meg, balhézni meg nem éri meg, mert kirúgnak, de a törvény ez.
És valóban, csak a helyközi közlekedésben van ez a juttatás.
Régebben sok cég fizette a BKK (anno BKV) bérletet, de sose volt kötelező, csak béren kívüli plusz juttatás volt. Viszont amióta nem adómentes, egyre kevésbé jellemző ez.
Egyedül akkor adómentes továbbra is, ha a munkavállalónak a munkája elvégzése végett van rá szüksége. Pl rendszeresen utaznia kell telephelyek között, vagy kézbesítő, gondozó stb, tehát nem fix a munkavégzés helye.
A Munka törvénykönyvében meghatározott kötelességük téríteni, de csak akkor, ha az állandó lakcímed nem azon a településen található, mint a munkahelyed. Minimum 86% a törvényben definiált térítés mértéke. Ez minden hazai munkavállalónak jár, de sajnos a kisebb cégek elsunnyogják.
Saját példám: globális multinál dolgozok, a havi BKV bérletem fizetik, számlát sem kell bemutatnom, illetve ha néha Budapestről Miskolcra (állandó lakcím) utazok vonattal, akkor számla ellenében a 100%-át kifizetik nekem.
Szerintem nem kötelesek semmit sem téríteni, de másolja be valaki az ide vonatkozó részt.
Amennyire én tudom, a munkáltató leírhatja az utazás költségét az adójából. Feltéve, hogy fizet adót. Azt a munkáltató megmondja, hogy fizeti-e a bérletet. Én például úgy jártam, hogy átküldtek egy másik céghez, mert túl sokba került a bérletem. Azt meg szokták mondani, hogy hány km-ig fizetik a bérletet. Ha messzebbről jársz, akkor nem fizetik.
Amúgy nálunk csak a céges buszokra van bérlet, bár fizetni ténylegesen nem is kell érte, mert a cég rendezi. Ez Győrben van és a városon belül vannak céges járatok is. Ezekre sem kell fizetni, de aki a városi volános buszt használja, azt nem térítik. Csak a céges buszok ingyenesek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!