Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Lehet keverni a BKK bérletet...

Lehet keverni a BKK bérletet MÁV bérlettel / gyorvonati pótjeggyel / IC helyjeggyel?

Figyelt kérdés

Pesten tanulok, van BKK bérletem. Viszont hétvégente sokszor hazamegyek, a szegedi IC-vel, így vettem egy bérletet is Ferihegytől Kecskemétig, valamint általában az adott vonatra veszek helyjegyet is utazás előtt, hogy biztos legyen helyem, szintén Ferihegytől.

Mióta a 3-as metrót felújítják, Budapest határain belül érvényes a BKK bérlet felár nélkül gyorsvonatra, IC-re is, akárhova lehet ülni, de ha jön helyjegyes utas, át kell adni a helyet. Ezt mindig bemondják.

Tehát gyakorlatilag ahol felszállok, a Nyugatitól Ferihegyig "BKK-val", BKK bérlettel utazom, Ferihegy után pedig bérlet és kiegészítő pót/helyjegy kombinációval.

Ferihegyig bárhova ülhetnék az ICn, de nyilván arra a helyre ülök, ahova megvettem Ferihegytől a helyjegyemet; Ferihegyig akár másé is lehetne a hely, de ilyen nem szokott előfordulni.

Na és a kérdés, hogy lehet-e ilyet csinálni?

Lehet-e kombinálni Máv bérletet annak csak egy bizonyos szakaszára váltott helyjeggyel? Lehet-e kombinálni BKK bérletet MÁV bérlettel? És a hármat együtt?

Egyik héten simán elfogadta a kalauz, bescannelte telóról a helyjegyem, e-személyiről a bérletem, a BKK jegyet meg megnézte, értette a helyzetet, nem volt gond.

Másik héten viszont belém kötött a kalauz, hogy hát ezt így amúgy nem lehetne, hogy csatlakozó jegyet kéne vennem, de hát hogy azt amúgy se lehetne Kecskemétig, de mindegy, szóval ezt így ő nem is fogadhatná el. Szerinte egy utazásban nem lehet felhasználni BKK és MÁV bérletet. Próbáltam utánanézni csatlakozó jegynek, bérletnek, nem találtam erre kielégítő választ sehol.

Az első vagy a második kalauz tudta jól? Ha a második, akkor tényleg már a Nyugatitól kéne bérlet és helyjegy, hiába van BKK bérletem is?

2020. szept. 25. 19:17
A kérdező szavazást indított:
Első kalauznak volt igaza (keverhető)
Második kalauznak volt igaza (nem keverhető)
Ezt nyomd ha fogalmad sincs
10 szavazat
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem keverhető. A metrófelújításos kedvezmény Budapesten belüli utazásra érvényes, hogy kiváltsa a lezárt metrót. Budapesten kívülre utazáshoz az eddigi szabályok érvényesek, mivel IC-n nem használható a BKK bérlet, így a szegedi IC-n se. Ez csak egy bónusz a Budapesten belül utazóknak.
2020. szept. 25. 19:27
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Csak BKSZ területen belüli utazásnál lehet használni a BKK bérletet a vonaton. Amibe pl. Lajosmizse vagy Szolnok még beletartozik, de Kecskemét már nem. Tehát semmilyen esetben nem használhatod rajta a BKK bérletet. Persze kicselezheted a rendszert, hogy elmész Ferihegyig a BKK bérlettel, ott leszállsz - visszaszállsz ugyanarra a vonatra és akkor már a MÁV bérleteddel utazol. Így elvileg szabályos.

Zárójelben jegyzem meg, hogy amúgy általánosságban az IC-kre egyáltalán nem érvényes a BKK bérlet. Csak a metrófelújítás miatt van ez az engedmény ezen az egy viszonylaton. Ennek az engedménynek nyilván nem az lenne a célja, hogy a Kecskemétről ingázók spóroljanak 1-2 ezer Ft-ot a bérleten, hanem hogy a metrópótló járatokat tehermentesítse valamennyire.

2020. szept. 25. 19:31
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszi az eddigi válaszokat; szerintem akkor az lesz az átmeneti megoldás, hogy Ferihegyig a gyors részen ülük, aztán Ferihegyen pedig "átszállok az IC vonatra". Így talán egész szabályos, mert az egy másik járat (?)

Jövő hónaptól meg veszek hosszabb bérletet :P

2020. szept. 25. 19:41
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem, nem szabályos így sem, egy, nem a BKSZ területen belüli utazás nem kombinálható a Budapest-bérlet használatával. Persze valószínűleg más kalauz dolgozik a két vonatrészben, de ha szabályosan akarod megoldani, akkor vagy veszel végig érvényes jegyet/bérletet, vagy Ferihegyen ténylegesen átszállsz. Én az előbbit szoktam csinálni, minden szempontból egyszerűbb.
2020. szept. 25. 22:13
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Ferihegyig menj egy korábbi személyvonattal, például a ceglédivel vagy a szolnokival. Arra alapból érvényes a BB a metrótól függetlenül. Ott pedig átszállsz a szegedi IC-re. Ez teljesen szabályos.
2020. szept. 25. 22:29
 6/6 eddiboy ***** válasza:
20%
Szerintem jó az ötlet, amit #3 alatt kitaláltál. Ha esetleg mégis ugyanaz a kalauz jönne, és belekötne, hogy látott téged már ezen a vonaton, mondd azt, hogy nem te voltál, te itt szálltál fel Ferihegyen. Hogy tudná bebizonyítani, hogy tényleg te utaztál idáig a gyorsvonati részen? Lehetett egy alteregód is.
2020. szept. 26. 08:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!