Miért hívták Stadionok-nak?
Régebben még biztosan "Stadionok"-nak hívták a budapesti egyik buszpályaudvart, amikor bemondták az egyik állomáson, hogy odamegy a busz (akkor még nem jártam Pesten, nem ismertem a pályaudvart, csak egy kisebb buszállomáson mondta be a gép, hogy "Autóbusz-járat indul x óra y perckor Budapest, Stadionok autóbusz-állomás (?) megállóhelyre." Ez pár éve volt. Ma már "Stadion"-ként hivatkoznak rá. Kérdezem én, régebben (legalább) két stadion volt ott? Vagy most is két stadion van ott? Én egyet tudok, a Puskást. Kérem, magyarázza el ezt nekem valaki!
Köszi a válaszokat!
Üdv
Az állomás közelében található a Puskás Ferenc Stadion, a Papp László Budapest Sportaréna és a BOK Sportcsarnok.
Köszi!
És ma már miért nem Stadionok, ha még mindig több stadion van? :D
Na ez egy jogos és nagyon jó kérdés.
Egy közelben lakó
Több ilyen létesítmény is volt ott. Ezeket vagy átnevezték, vagy újjáépítették.
Régi neveiken: Népstadion, Budapest Sportcsarnok, Körcsarnok, Kisstadion.
Most azért csak stadion, mert a Puskás stadionról nevezték el a közlekedési csomópontot.
Ahogy eredetileg is csak a Népstadionról volt nevezve, noha ott voltak a már említett épületek is.
És persze bele lehet kötni, hogy dehát a BS nevében nem szerepel a stadion. Nevében nem, de funkciójában igen. Mint az a nevéből látszik: sportcsarnok. Az más kérdés, hogy az elsődleges rendeltetésére keveset használták, inkább zenei rendezvények és vásárok voltak benne.
Annak a buszpályaudvarnak a neve ritkán volt konzisztens a közeli helyi közlekedési csomópont nevével.
Budapest, Népstadion (BNS, sőt egyes nevezéktanok szerint Budapest, Nagy Stadion (!) ) néven kezdte, ami egész jól közelítette a metróállomás és (troli)buszmegállók Népstadion elnevezését.
Aztán lett Budapest, Stadionok, mivel a metróállomás és a megállok már Stadionok néven működtek.
Utána pedig rovidult és lett Budapest, Stadion, holott a közeli megállok és metróállomás már Puskás Ferenc Stadion néven ismertek.
És akkor még olyan finomságokról nem is beszéltünk, hogy a szinten közszolgáltatásban járatokat üzemeltető Trans-Tour menetrendjei hol a buszállomás nevéhez, hol a metróállomás nevéhez igazodtak.
A helyi közlekedésben az elnevezések akkor változtak, amikor a Népstadiont átnevezték.
A buszállomás eredetijét a sportcsarnok-beruházás keretében építették és 1982-ben Budapest, BNS aut.áll. néven adták át, a korabeli kiadványok szerint a BNS rövidítés feloldása Budapesti Nagy Sportcsarnok volt.
A Sportcsarnok 1999-ben leégett, a helyére álmodott Sportarénának útban lett volna a buszállomás, így azt az építkezés idejére ki kellet költöztetni az Ifjúság útján lévő parkolóba.
A Sportaréna átadása 2003. márciusában megtörtént, a pincében kialakított buszállomást azonban csak később, 2003. szeptember 1-jétől vette használatba a Volánbusz, ezzel egyidejűleg a végállomás neve Budapest, BNS aut.áll.-ről a ma is használt Budapest, Stadion aut.pu.-ra változott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!