Változott a KRESZ?
Ezen a héten eddig 2x futottam bele ebbe a szituációba: Mindkét eseteben vidéki településen haladtam, átlag 55-60 kph-al. Majd kiraktam az indexet a kereszteződés előtt kb 2-3 házzal, ami 40-60 méter. Ahogy kell teljesen átlagosan ahogy az emberek egy 90°-os kanyarodáshoz előkészülnek, azaz az én esetemben kb 30 kph-ra lelassultam. És mikor kanyarodtam volna a mögöttem lévő autós BALRÓL megelőzött! Na most első esetnél nem volt nagy vész az anyázáson kívül, viszont 2. alkalomnál satuznom kellett és vissza rántani a kormányt.
A második eset tegnap történt. Este megvitattuk a haverokkal, és az egyik haver ismerőse pont így járt csak őneki nem sikerült megállni, koccantak.
És ezután jött a meglepetés, a kanyarodó félt büntették meg. Pedig az elmondás alapján ugyan úgy kanyarodott a hogyan én, csak ő éppen városban.
Egyik esetben sem volt lehetőség a jobb oldali kikerüléshez. Az én esetemben mind kétszer az árok, az ismerős esetében pedig patka volt.
Tisztelt, # 9-es válasz írója! [2019-04-18 17:22]
Rövidre sikerült az idézeted; nem kivétel nélküli a balról előzés tilalma. A KRESZ 31. §-nak van (6)-os bekezdése is; amit a # 8-as válaszomban idéztem [2019-04-18 17:11]. Az még mindig változatlan. „A̲ ̲b̲a̲l̲r̲a̲ ̲b̲e̲k̲a̲n̲y̲a̲r̲o̲d̲ó̲ ̲j̲á̲r̲m̲ű̲ ̲v̲e̲z̲e̲t̲ő̲j̲e̲ párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton a̲ ̲b̲e̲k̲a̲n̲y̲a̲r̲o̲d̲á̲s̲t̲ ̲a̲k̲k̲o̲r̲ ̲h̲a̲j̲t̲h̲a̲t̲j̲a̲ ̲v̲é̲g̲r̲e̲, h̲a̲ meggyőződött arról is, hogy ►̲̲̲b̲̲̲a̲̲̲l̲̲̲r̲̲̲ó̲̲̲l̲̲̲◄̲̲̲ ̲̲̲j̲̲̲á̲̲̲r̲̲̲m̲̲̲ű̲̲̲v̲̲̲é̲̲̲n̲̲̲e̲̲̲k̲̲̲ ̲̲̲e̲̲̲l̲̲̲ő̲̲̲z̲̲̲é̲̲̲s̲̲̲é̲̲̲t̲̲̲ ̲̲̲v̲̲̲a̲̲̲g̲̲̲y̲̲̲ ̲̲̲k̲̲̲i̲̲̲k̲̲̲e̲̲̲r̲̲̲ü̲̲̲l̲̲̲é̲̲̲s̲̲̲é̲̲̲t̲̲̲ ̲̲̲m̲̲̲á̲̲̲s̲̲̲i̲̲̲k̲̲̲ ̲̲̲j̲̲̲á̲̲̲r̲̲̲m̲̲̲ű̲̲̲ ̲̲̲n̲̲̲e̲̲̲m̲̲̲ ̲̲̲k̲̲̲e̲̲̲z̲̲̲d̲̲̲t̲̲̲e̲̲̲ ̲̲̲m̲̲̲e̲̲̲g̲̲̲.”
Írtam, hogy ez egy adott eset, és a kérdező nem írt arról, hogy nem ilyen esetről van szó.
Tehát, van olyan, hogy lehetséges balról előzni a balra kanyarodni szándékozó járművet, és ha ilyenkor ütköznek, akkor a balra kanyarodó a szabályszegő; a KRESZ 31. § (6) bekezdésének előírását szegi meg. Aki ezt nem ismeri, annak számára meglepetés ez a bírságolás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!