Van olyan törvény hogy egy autógumi nem lehet x évesnél idősebb?
" Használhatatlan gumikkal nem mehetsz ki az utakra"
Ilyet egyik jogszabályban sem írnak, csak mintázati és szerkezeti azonosságot valamint profilmélységet.
Ha nem tette tönkre az UV, normálisan volt tárolva (nem tojásodott vagy lapult meg) akkor nyugodtan használható.
A többi a gumiscégek marketingdumája.
Valaki nézzen meg egy 15 éves új gumit, meg egy mait. A main vagy 2 mm-el kisebb az újkori barázdamélység, biztos ez is véletlen. Hamarabb érje el a cserés 3 mm-s barázdamélységet, és vegyél helyette újat.
Veterán autók járnak 30-40 éves diagonál gumikkal, normális tempóval, igaz nem napi használatban, de mégsem okoznak semmi bajt a gumik.
Tisztelt # 5-ös válasz írója!
Egyetértve a # 6-os válaszban írttal, hozzáteszem, hogy a Michelin 5 év után legalább évi egyszeri alapos ellenőrzést javasol, és 10 éves kor után akkor is ajánlja a cserét, ha a # 6-os válaszban említettek rendben vannak [link] (Lehet, hogy vannak más időtálló gyártmányok is.)
Mivel viszonylag keveset autózóm, nálam a kopás helyett, az életkor miatt kell cserélni. Több évtizede Michelin nyári- és téli abroncsokat használok; nem is szokott nagyon drága lenni, mert rendszeresen vannak akciók. A gumiszerviz nagyforgalmú, így félévnél nem régebbi gyártásúakat szoktam kapni, újként. Bár minkét garnitúrának van felnije, így csak kereket kell cserélni; de szervizben végeztetem az évszakos cseréket, és egyúttal kérem az átvizsgálásukat is. És bizony, 10 éves koruk körül cseréltetem őket. Soha nem volt gondom, autópályán sem. Pedig az útfelületek nem „simogatják” a gumikat. Igaz, használaton kívül az autó garázsban van; a gumikat nem öregíti a nyári nap, sem a fagyott hóban állás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!