Kinek van elsőbbsége?
Szlovákiában lehetnek más szabályok.
Újra írom: ha a belső sávban haladó engem (is) előzz, én nem kezdhetek előzésbe. A kérdés nehézsége az, mi számít előzésnek.
Lakott területen belül, párhuzamos közlekedésre alkalmas úton mehetnek egymás mellett, s ha egyszerre váltanak, akkor ott a bal oldali lesz a hunyó.
Időpont ma 17:00
Hátha a bal oldali lesz a hunyó, akkor ott is jobbkéz-szabály van :)
17:00 vagyok. Én sem írtam mást. Sajnos nem tudod értelmezni azt, amit írok.
Más az, amikor egymás MELLETT haladnak, s más az, amikor egyik ELŐZI a másikat.
"Más az, amikor egymás MELLETT haladnak, s más az, amikor egyik ELŐZI a másikat."
Én értem, de az a gond, hogy túlbonyolítod. Ez egy sima jobbkezes. A két legszélsőből egyszerre akarnak középre menni. A bal oldali a hunyó, ha összemennek. Mivel nem közvetlen egymás melletti sávban mennek, így nincs értelme azt nézni, hogy most előz, vagy elhalad, hisz az előzés is elhaladás a másik mellett...
Nem ilyen egyszerű.
Háromsávos úton szabad úgy menni, hogy a külsőből bemegyek a középsőbe, s ott maradok. Feltétel, hogy a külső telített legyen. Ami nem jelenti azt, hogy egymásba érnek a kocsik, de nagyjából összefüggő sor van ott. Természetesen ha kiürül, akkor a jobbra tartás szabályainak megfelelően már ki kell menni.
Na, most a legbelsőben mindkét sor egyszerre előzhető.
"Na, most a legbelsőben mindkét sor egyszerre előzhető."
Ja feltéve, ha nincs az is bedugulva, mert általában pl a német autópályán nincs olyan, hogy 2 sáv bedugul, a 3. tiszta. Tehát folyamatosan haladhatsz mind a 3 sávban, ha nem tudsz jobbra tartani. Így ha pont egyszerre akar két autó középre menni a bal lesz a hibás. Ez pedig egyszerű, mint az 1x1 :) Ha pedig gyér a forgalom teszem azt és te a külsőből előzni akarsz pl egy teherautót és középre akarnál menni, miközben a belsőből szintén középre akar visszatérni egy autó, ott is a bal lesz a hunyó.
Valaki beidézné azt a paragrafust, ahol a jobbkézszabály és a sávváltás össze van kapcsolva? Mert én eddig úgy tudtam, hogy jobbkézszabály csak útkereszteződésben értelmezhető.
28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni
a) a jobbról érkező minden jármű és
b) a balról érkező villamos
részére.
A sávváltásról csak annyit ír a kresz, hogy sávváltáskor elsőbbséget kell adni az egyenesen haladó , sávot nem váltó járművek részére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!