Megállni tilos táblánál megállhatok az út mellet, úgy hogy nem vagyok rajta az úton és nem akadályozom így a forgalmat?
Nem. A tábla csak az úttesten várakozást tiltja. Szóval a tábla niatt nem lenne gond. Kiegészítő tábla kiterjesztheti a tiltást a patkára is.
Itt az útburkolati jel miatt nem szabályos.
A KRESZ meghatározása szerint az, leállósáv.
„Leállósáv: az útnak az úttesttel azonos szintben levő, attól útburkolati jellel elválasztott és útburkolattal ellátott része.”
Nem útpadka, mert „Útpadka: az útnak az úttest mellett levő, útburkolattal el nem látott része.”
• A kérdező szerint szilárd burkolatú és az úttest szélét jelző vonal választja el az úttesttől, azaz leállósáv.
• A KRESZ a megállást és várakozást, leállósáv estén, csak autópályán és autóúton tiltja, illetve korlátozza.
„A megállási és a várakozási tilalmat, valamint a várakozóhelyet jelző táblát az úttest mellett, menetirány szerint a jobb és a bal oldalon egyaránt elhelyezhetik. E jelzőtáblák hatálya az úttestnek arra az oldalára terjed ki, amelyik mellett azokat elhelyezték.”
• Tehát, a tábla hatálya csak az úttestre vonatkozik; a leállósávra nem.
• Az úttest szélét jelző vonal nem záróvonal, az nem csak érinthető, hanem át is szabad rajta hajtani. (Lakott területen kívüli főútvonal esetén eleve tiltja a KRESZ az úttesten való várakozást. És, a főútvonalakon, jellemzően, fel van festve a szegélyvonal, mert az úttest szélessége meg szokta haladni a 7 m-t, ráadásul párhuzamos közlekedésre is alkalmas szokott lenni.)
Vagyis, szabad az út melletti leállósávon megállni, várakozni.
sztem is az utolsónak van igaza. nem minden folyamatos vonal záróvonal ...
úgyhogy sztem is, de igen, leállhatsz, kivéve autóút és autópálya (ott is attól függ)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!