Ilyenkor újra kell vizsgáznom elsősegélyből?
B kategóriás jogosítvanynál, amikor az igazolást viszed az NKH -hoz elfogják kérni a vöröskeresztes papirt.
Vagy keresd meg, vagy igényeld ujra az igazolást.
Úgy gondolom, nem kell újra vizsgáznod (ezt csak tippelem, mert nem tudom, hogy mikor voltál 14 éves, és kiszámolni sem tudom, mert nem tudom, most hány éves vagy); ez nem az oktatási intézmény válaszától függ, jogszabály rendezi.
Ha beleesel az Igazolás bemutatása alóli mentesítésbe, akkor mentesülsz, ha nem, akkor „További mentesítés a Vöröskeresztes igazolás megszerzése alól nem adható.”
Vélem, hogy 1984. január 1-e után szerezted az M-kategóriát; akkor GKM rendelet alapján mentesülsz.
De, nézd meg magadnak: [link]
A jogszabály hatályos, teljes szövege: [link]
10 éve az 2007. volt, az pedig jócskán 1984. január 1-e után volt, azaz elegendő a vezetői engedélyed, nem szükséges a Vöröskeresztes igazoló lap.
Szeptemberben nem az ”M”-kategória jár le (az örökös, hacsak el nem tiltanak örökre a vezetéstől).
Nálad annyi módosul, hogy az EU-val való jogharmonizáció miatt nem „M”, hanem „AM” kategória lesz az újonnan kapott vezetői engedélyedben.
Az egészségügyi alkalmasság időtartama jár le. El kell majd menni a háziorvoshoz, és életkorodnak megfelelő időtartamig kapsz újabb hosszabbítást.
Ha a vizsgálatkor
- nem töltötted be az 50. életévet, akkor 10 évre,
- 50. életév betöltése, de a 60. nem esetén 5 évre,
- 60. életév betöltése, de a 70. nem esetén 3 évre,
- 70. életév betöltése után 2 évre
hosszabbítanak.
Illetve,
- ha egészségügyi probléma indokolja, akkor lehet a fentiektől rövidebb időre hosszabbítani,
- ez év január 1-től a fenti időtartamon belül születésnaphoz igazítják a lejáratot. Tehát, ha például egy 28 évesnek, aki március 19-én született, 2017. szeptember 8-án hosszabbítanak, akkor nem 2027. szeptember 8-ig szól az alkalmasság, hanem 2027. március 19-ig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!