Meg tudnátok mondani, hogy az alábbi KRESZ kérdésre miért a "C" a jó válasz?
Figyelt kérdés
Milyen járművel előzheti meg a tábla után (előzni tilos tábla képe van beszúrva: kör alakú tábla piros szegéllyel, benne egy fekete és egy piros színű autó egymás mellet) az úttest közepén haladó villamost?
Válaszlehetőségek: A: csak gépjárművel, B: Semmilyen járművel sem, C: Bármely járművel
2016. aug. 4. 06:10
1/8 anonim válasza:
Azért, mert el kellene olvasni, hogy mit ír a KRESZ:
"„Előzni tilos”; a tábla azt jelzi, hogy az úton előzni tilos; ez a tilalom nem vonatkozik kétkerekű motorkerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak és kerékpárnak, valamint állati erővel vont járműnek és kézikocsinak gépjárművel való előzésére, továbbá az úttest közepén levő vágányon haladó villamos előzésére"
2/8 A kérdező kommentje:
Köszi!
Gyakorlatban is működik?
Pl. Bp. XIV., Erzsébet királyné útja?
2016. aug. 4. 06:50
3/8 anonim válasza:
Igen, a gyaklorlatban tökéletesen működik, képzeld el a körutat ha a 4-6-os tempójában kellene haladni a forgalomnak...
4/8 anonim válasza:
A gyakorlatban is működik, bár pl. a Gubacsi úton markolni kell a kormányt rendesen, ha el akarsz férni a szegély és a villamos között, így aztán sokan a teljesen szabálytalan balról előzést választják.
5/8 A kérdező kommentje:
Én itt a kérdés elolvasása után azonnan olyan úttest közepén haladó villamost feltételeztem, ami nem zárt pályán mozog (mint pl. a 4-es és a 6-os, mert ez esetben elég egyértelmű a dolog), és az előzése balról történne (ezért is kérdeztem az Erzsébet királyné utat)(Bár az is igaz, hogy a kérdésben nem volt oldal megjelölve). Hiszen jobbról nem is igazán előzzük a villamost, hanem elhaladunk mellette (a gyakorlatban). De ez már fogalomértelmezés kérdése... Ugyanis ha a zárt pályán közlekedő villamost nézzük, és elolvassuk a KRESZ 34.§ 1-2. pontjait az előzés fogalmáról, akkor az ott leírtak egyike sem felel meg a villamos jobbról történő előzésének (különösen b., c., e. pontok). És a 4. pontra nem használnám az "előzés" fogalmát, de nem én vagyok a jogalkotó...
2016. aug. 4. 08:58
6/8 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm a válaszokat!
2016. aug. 4. 08:59
7/8 anonim válasza:
Nyilván nem balról fogod előzni az úttest közepén haladó villamost, hanem jobbról, ezt meg bármivel megteheted.
8/8 anonim válasza:
Az előzés és elhaladás fogalma nem "szerintem", " én értelmezésemben" meg bármi, hanem egyértelműen le van írva a kreszben. Ilyen szempontból, mindegy, hogy zárt-e a villamospálya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!