Jobbkéz szabály van ebben az utcában vagy sem?
Csináltam egy videót is róla, mert már nagyon bosszant: [link]
Nincs tábla a jobbról érkező utcákból jövőknek (nekem sincs). Emiatt én egyértelműnek vettem, hogy ez az utca jobbkezes. Józan paraszti ésszel is annak tűnik, mert pl forgalomban kb a tizede a keresztutcákból jövő autók száma+az utcák nagy része nem is betonozott (nyilván ezek nem számítanak a kresszben, csak leírtam).
Ennek ellenére már kétszer is rámdudáltak hátulról, amikor megálltam egy autónak, hogy elsőbbséget adjak. Plusz a jobbról érkező autók sem "követelték" az elsőbbségüket, ezért eléggé összevagyok zavarodva. Tudnátok segíteni?
Mikor a kresz alapjainem mennek hogy vezetnek így emberek?
Nem a kérdezőt akarom lehurrogni, mert ő legalább kérdez és lassít!
Sokat vezetek és nap, mint nap látom nem akarnak jobbkezesben elsőbséget adni meg azt hiszik elsőbségük van mikor nincs(pl. alárendelt út), stb.
Csak hangosan gondolkozok, mert jobbkezes az utca vége ahol lakok és 99% nm kapok elsőbséget!
Y ba végződik két egyenrangű út, még az utca neve is azonos(páros erre, páratlan házszám arra, verje bele aki kitalálta) és én jövök ki a joboldali ágból de a baloldali az egyenes tehát nem 45-45fokos hanem 45-0fokos az Y szóval értitek az egyenes utcába ferén(kb. 45fokban) jön bele a jobbkezes.
Napi szinten hiába dudálok van aki még felháborodik, mondván ő jön egyenesen!
Budán akadnak mindenféle sokágú csillag alakú kereszteződések ,ott aztán van cifra káosz . Kb az megy át előbb, aki vakmerőbb és nem félti a kocsiját.
De vannak olyan kereszteződések ahol az egyik út széles,buszok járnak rajta, a másik meg kis egyirányú kevés forgalommal, és mégis a széles főútnak tűnő úton közlekedőnek meg kellene adni a jobbkezet. Nem értem amúgy mire jó ez a megtévesztés..Biztos drága a macisajttábla meg az X tábla
A jogsidat add vissza, ha te - még ha forgalommentes úton is - kézből videózol
Első válaszoló nem tudom, milyen főútról beszél.
A szabálysértésről és a balesetveszélyről:
A KRESZ három dolgot tilt: veszélyeztetés, akadályozás, zavarás. Veszélyeztetni soha nem szabad, másik kettőre vannak engedmények.
Az indokolatlan és aránytalanul nagy akadályozás tilos, de nincs nevesítve, hogy mi az indokolatlan, s mi az aránytalan.
A főútvonal - elvileg - az elejétől a végégig az. Tehát, ha az elejére kitesznek egy táblát, teljes hosszában annak kell(ene) lennie.
Az olyan utakon, amelyek nem fűútvonalak, minden kereszteződésnél KÖTELEZŐEN! meg kell győződni arról, hogy kinek van elsőbbsége.
Lehet, egy hosszú egyenes, ahol 14 jobbkezes után jön egy stoptáblás, s fordítva is.
Ha valaki ennek megfelelően lassít, hogy megnézze, ott mi újság, nem szabálytalan.
Írta valaki az aszfaltot. Szilárd burkolatnak számít az is, amit nem mindenki tekint annak, ez a zúzottkő, sóderszórás, salak is.
Az akadályozás egyébként a kisebb súlyú szabálytalanságok közé tartozik. Kötve hiszem, hogy ezért büntetnének a rendőrök.
Hátulról jövőnek gyakorlatilag soha nincs igaza. Kivételes eset, amikor valaki bevág eléd, majd satuz. Autópályán vannak ilyen barmok.
Tehát, ha valaki azért megy beléd, mert valaki bármely okból lassít, az nem foghatja rá a másikra.
És arról sem felejtkezzünk el, hogy valaki keres egy címet, vagy más egyéb okból lassít. Akkor mi van?
Kérdező bizonytalan volt. Ő a hibás?
Nekem anno az oktatóm ezt mondta: Ha történik valami, akkor lassan történjen. Szerintem jó tanács volt ez.
"Írta valaki az aszfaltot. Szilárd burkolatnak számít az is, amit nem mindenki tekint annak, ez a zúzottkő, sóderszórás, salak is."
Ezekben az utcákban egyébként sóder vagy zúzottkő volt. Most akkor az szilárd burkolat?
14-ben szamárságot írtam, bocs.
sz) Földút: jármű közlekedésre szabadon tartott, eredeti termett talajú vagy ahhoz hasonló anyagú (pl. zúzottkő, kavics, murva, kohósalak stb.) út, amelyen legfeljebb talajszerkezetet javító beavatkozás történt, ideértve azon földutat is, amely a szilárd burkolatú úthoz való csatlakozás, illetve a vasúti átjáró előtt legfeljebb 50 méter hosszban szilárd burkolattal rendelkezik.
t) Szilárd burkolatú út: olyan út, amelynek útteste szabályosan lerakott kő vagy műkő, továbbá beton vagy aszfalt burkolattal rendelkezik.
A többi része rendben. Ismeretlen helyen én is így mennék végig, meggyőződve arról, hogy kinek van elsőbbsége. A rendelet szövegében az áll, hogy földút az is, amelyik a kereszteződés előtt szilárd burkolatot kapott. Ezt felismerni viszont csak akkor tudom, ha benézek az utcába.
Ha minden nap erre jársz, akkor persze picit más a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!