Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Eltolt kereszteződésnél kinek...

Eltolt kereszteződésnél kinek van elsőbbsége, ha ezek főútba torkolnak?

Figyelt kérdés

Ha egy kereszteződés nem pont "+" (kereszt alakú) ,hanem az egyik ága nem pont szembe van a másikkal,de nem is messze egymástól hanem kb 2-3 kocsihosszra , el van tolva egyik irányba. Tehát ha jövök és balra fordulnék a főútra,de szemből valaki saját szemszögéből jobbra fordulna a főútra? Mert elvileg a kisebb íven elsőbbsége van,viszont ha én balra kanyarodok akkor már a főúton vagyok egyenesen mikor az ő kereszteződésével találkozok ,mikor ő jobbra kis ívben kanyarodik! Szóval nem tudom eldönteni.

Nem tudom érthető volt e a leírás..

2015. dec. 7. 14:48
 1/7 anonim ***** válasza:

Előtted is vagy egy elsőbbségadás tábla, és a másik előtt is.

Az elsőbbségadás nem arról szól, hogy versenyezzünk, ki ér be hamarabb a főútra, és akkor annak már nem kell elsőbbséget adni.

Bármilyen kajla is a kereszteződés, meg kell adni az elsőbbséget azoknak, akiket az megillet.

A gyakorlatban azonban tényleg lehetnek nagyon széthúzott kereszteződések, ahol a helyzetet felmérve, óvatosan be lehet kúszni a főútra úgy, hogy a másik alárendelt úton érkező, jobbra kanyarodó is biztonságban érezze magát, tudja, hogy az elsőbbségét megkapta, nyugodtan mehet előtted - az ilyen kereszteződések nagyon ritkák, az esetek 99%-ában a kereszteződés előtt megállva adunk elsőbbséget (ahogy a szabály előírja)

2015. dec. 7. 15:01
 2/7 anonim ***** válasza:

Eltolt kereszteződésnél is ugyanolyan szabályok vannak, mint egy szabályos kereszt alakúnál. Nem vonatkoznak rá más szabályok.

Kivéve ha a táblák mást mutatnak.

A logikádat azért sem értem, mert ő is a főútra kanyarodik.

Ha egyszerre értek a kereszteződéshez, akkor neki van elsőbbsége.

2015. dec. 7. 15:08
 3/7 A kérdező kommentje:
Olyan kereszteződésekről van szó ahol nem is tudna egyenesen átmenni csak egy balra egy jobbra kormánytekeréssel. Tehát ha én már egyenesen rajta vagyok a főúton kanyarodás után , akkor is neki van elsőbbsége és meg kell állnom? Hány méter a szabály szerint az a távolság amennyit nekem mennem kell a főúton rákanyarodás után ,hogy már elsőbbségem legyen? Sok ilyen kereszteződés van,és megy a dudálás oda vissza.
2015. dec. 7. 16:27
 4/7 anonim ***** válasza:
44%
Erre nincs egzakt szabály, hogy hány méternek kell lennie két út betorkollása között ahhoz, hogy azok külön kereszteződésnek számítsanak. Ha kétséged van, egyszerűen vedd úgy, hogy nem neked van elsőbbséged és akkor nem lesz baj.
2015. dec. 7. 18:05
 5/7 anonim ***** válasza:
62%

érthető volt a kérdésed, az én utcám is így fut ki egy főútra...

nos papírforma szerint a jobbra kisívben kikanyarodó meg kell, hogy várja amíg elmész előtte, mégha csak húsz méterrel előtte kanyarodtál ki a főútra...te már ott vagy...

de...

...de ilyenkor rávillantok, hogy menjen, ha ezt magától nem teszi..felesleges erőlteni a jogokat...

de jó kérdés, sok ilyen kereszteződés, és szituáció van..

esetleg be lehet vetni az udvariasság formulát is...

2015. dec. 7. 19:10
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésed nagyon jó, de félek, csak találgatunk. Nem szokott ide járni kvalifikált szakember, akitől 100%-s választ kaphatnánk.

Írsz 2-3 kocsihosszt. Én azt már két kereszteződésnek számítanám, nem egynek. Tehát a balra, nagy ívben kanyarodó már a főúton van, amikor a jobbra kanyarodóval találkozik.

Ha csak egy enyhe S vonalat kell leír az „egyenes” áthaladáshoz, akkor egy kereszteződés, a balra kanyarodó ad elsőbbséget.

2015. dec. 7. 23:31
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
én azt gondolom, ez egymástól két teljesen független torkolat, ami majdnem szemben van egymással. tehát neked csak a főúton lévőnek nell elsőbbséget danod, és neki is... tehát így neked is elsőbbséget kell adnia.
2015. dec. 9. 13:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!