Eltolt kereszteződésnél kinek van elsőbbsége, ha ezek főútba torkolnak?
Ha egy kereszteződés nem pont "+" (kereszt alakú) ,hanem az egyik ága nem pont szembe van a másikkal,de nem is messze egymástól hanem kb 2-3 kocsihosszra , el van tolva egyik irányba. Tehát ha jövök és balra fordulnék a főútra,de szemből valaki saját szemszögéből jobbra fordulna a főútra? Mert elvileg a kisebb íven elsőbbsége van,viszont ha én balra kanyarodok akkor már a főúton vagyok egyenesen mikor az ő kereszteződésével találkozok ,mikor ő jobbra kis ívben kanyarodik! Szóval nem tudom eldönteni.
Nem tudom érthető volt e a leírás..
Előtted is vagy egy elsőbbségadás tábla, és a másik előtt is.
Az elsőbbségadás nem arról szól, hogy versenyezzünk, ki ér be hamarabb a főútra, és akkor annak már nem kell elsőbbséget adni.
Bármilyen kajla is a kereszteződés, meg kell adni az elsőbbséget azoknak, akiket az megillet.
A gyakorlatban azonban tényleg lehetnek nagyon széthúzott kereszteződések, ahol a helyzetet felmérve, óvatosan be lehet kúszni a főútra úgy, hogy a másik alárendelt úton érkező, jobbra kanyarodó is biztonságban érezze magát, tudja, hogy az elsőbbségét megkapta, nyugodtan mehet előtted - az ilyen kereszteződések nagyon ritkák, az esetek 99%-ában a kereszteződés előtt megállva adunk elsőbbséget (ahogy a szabály előírja)
Eltolt kereszteződésnél is ugyanolyan szabályok vannak, mint egy szabályos kereszt alakúnál. Nem vonatkoznak rá más szabályok.
Kivéve ha a táblák mást mutatnak.
A logikádat azért sem értem, mert ő is a főútra kanyarodik.
Ha egyszerre értek a kereszteződéshez, akkor neki van elsőbbsége.
érthető volt a kérdésed, az én utcám is így fut ki egy főútra...
nos papírforma szerint a jobbra kisívben kikanyarodó meg kell, hogy várja amíg elmész előtte, mégha csak húsz méterrel előtte kanyarodtál ki a főútra...te már ott vagy...
de...
...de ilyenkor rávillantok, hogy menjen, ha ezt magától nem teszi..felesleges erőlteni a jogokat...
de jó kérdés, sok ilyen kereszteződés, és szituáció van..
esetleg be lehet vetni az udvariasság formulát is...
A kérdésed nagyon jó, de félek, csak találgatunk. Nem szokott ide járni kvalifikált szakember, akitől 100%-s választ kaphatnánk.
Írsz 2-3 kocsihosszt. Én azt már két kereszteződésnek számítanám, nem egynek. Tehát a balra, nagy ívben kanyarodó már a főúton van, amikor a jobbra kanyarodóval találkozik.
Ha csak egy enyhe S vonalat kell leír az „egyenes” áthaladáshoz, akkor egy kereszteződés, a balra kanyarodó ad elsőbbséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!