Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » KRESZ kerdes (KEPPEL)?

KRESZ kerdes (KEPPEL)?

Figyelt kérdés

Szituacio, jobbra mesz:

[link]

Behuztam meg egy fekete vonalat, amiatt hogy lassatok hogy aki jobbra megy az sajat kulon kis savba erkezik. Kerdesem pedig, hogy itt elsobbseg adas tabla csak a zebrara vonatkozik, vagy pedig akik a fouton mennek arra is? Tehat befordulhatsz-e pl. ha epp jon egy auto de gyalogos nem jon?

2015. szept. 21. 18:00
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Befordulhatsz, hiszen te nem abba a sávba érkezel, ahol a főúton jönnek az autók.

A gyalogosnak kell elsőbbséget adni. És ha majd át akarsz térni a neked balra lévő sávba, akkor az onnan érkezőknek is.

2015. szept. 21. 18:09
 2/12 anonim ***** válasza:
Azt nem értem, hogy miért táblázzák ki, zebra mellé nem kell, az meg evidens, hogy sávváltáskor elsőbbséget adunk. Amúgy záróvonal van, ahogy behúztad a feketét?
2015. szept. 21. 18:27
 3/12 A kérdező kommentje:
Nincsen zarovonal csak szaggatott, de az is le van mar kopva mert ott sok kamion jar arra.
2015. szept. 21. 19:12
 4/12 A kérdező kommentje:
Amugy ott vagott be elem egy kamion es ramdudalt epphogy befordultam lattam az orrat elmenni :( mert elorebb az az ut megint jobbra kanyarodik ahol a kamionok le szoktak terni.
2015. szept. 21. 19:16
 5/12 anonim ***** válasza:

Ahol kikanyarodsz, ott végig szaggatott vonal van? Mert akkor tényleg kell figyelni az autókra is, hiszen átmehet abba a sávba, ahova te kanyarodsz.

De ha a kereszteződés után egy ideig záróvonal, akkor ott még nem mehet át.

2015. szept. 21. 19:56
 6/12 anonim ***** válasza:
86%

Az elsőbbségadás tábla nem a zebrára vonatkozik, a kijelölt gyalogos-átkelőhely (tábla+útburkolati jel) már arra kötelez, ha ott gyalogos közlekedik, elsőbbsége van.

Az elsőbbségadás tábla az úttestre vonatkozik...

Kanyarodás előtt kinézel balra, és ha ott jobbra indexelő járművet látsz, annak elsőbbséget kell adnod, az kijön eléd abba a sávba, ahová te is szeretnél bemenni.

Ha nincs jobbra indexelő jármű, de a belsőben jönnek, a szélsőbe bemehetsz...

2015. szept. 21. 20:01
 7/12 anonim ***** válasza:
53%
A kamion jogosan dudált rád, az előbb írtam: elsőbbsége van a főúton haladóknak, ha sávot vált be kell engedned, csak utána kanyarodhatsz (ha nincs sávváltó mehetsz akkor is, ha jönnek a belsőben - odafigyelős hely)
2015. szept. 21. 20:04
 8/12 A kérdező kommentje:
ertem koszi, hat ebbol tanultam!
2015. szept. 21. 20:46
 9/12 anonim ***** válasza:

Az 5-6-7. válasszal kicsit vitatkoznék!

A gyalogos átkelőhely és az elsőbbségadás kötelező tábla tényleg két külön dolog, a macisajt akkor is ki lenne téve, ha nem lenne zebra. Ebben a kereszteződésben az elsőbbségadás kötelező tábla csak formaság, mert saját sávodba kanyarodsz, így ha nincs gyalogos, akkor gyakorlatilag nincs elsőbbségadási kötelezettséged!

A példában szereplő kamionos vagy csak a szokásos tévedésben volt, vagy csak rád akart bunkó módon ijeszteni, hiszen a sávban neked volt elsőbbséged, mivel ő akart sávot váltani, és ez attól is független, hogy van-e bármilyen hosszú záróvonal felfestve vagy sem!

2015. szept. 21. 22:21
 10/12 anonim ***** válasza:

Nyugodtan vitatkozhatsz, de nincs igazad:-)

Amikor vezetni tanultam, az oktatóm külön megmutatott egy ehhez hasonló kereszteződést.

(Debrecen, Nagyállomástól jobbra, fel a felüljáróra, s a felüljáró után van egy hasonló helyszín, s amit leírtam azt ő tanította. (ha jobbra indexel elsőbbséget kell adni, ha nincs besoroló, be lehet menni a szélsőbe)

Most vissza a képhez.

Lámpás kereszteződés, a kérdező a főútra szeretne kis ívben rákanyarodni, neki nincs lámpája, de van egy macisajt tábla előtte.

A főúton haladó zöld lámpajelzést kapott... rendőr - lámpa - tábla - szabály az erősorrend.

Másik dolog, meg szépen nézne ki a kereszteződés, ha zöld lámpánál a belső sávban befékezve sorakoznának a kamionok a főúton, mert a mellékútról valaki éppen be szeretne kanyarodni elébük... közben meg zöldet kapnak a keresztező útról érkezők, de ők sem tudnak haladni, mert a kamionok eltorlaszolják az utat:-)

Elsőbbségadás tábla mindig az úttesten haladó, keresztező forgalomra vonatkozik, soha nem a gyalogosokra

2015. szept. 21. 23:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!