Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Van olyan tanfolyam felnőttekn...

Van olyan tanfolyam felnőtteknek, ahol megtanítanak helyesen közlekedni?

Figyelt kérdés

Tudok biciklizni, viszont semmilyen "fontosabb" közlekedési szabályt nem ismerek (senki nem tanította meg se otthon se iskolában, és mivel közlekedésre nem használtam a biciklit, ezért gyakorlat során sem volt lehetőségem megtanulni), nem tudom hol kinek van elsőbbsége, hogy kell jelezni, kirakni a kezem, meg ilyenek, emiatt nem merem a biciklis utakat se használni, nem tudom, hogy fogok a belvárosban biciklivel közlekedni. De úgy általánosságban is hiányom van a közlekedési ismeretekből: pl: van olyan, hogy zöldre vált a lámpa, a gyalogosok ilyenkor indulhatnak meg, de anyám azt mondta, ha nem indulok el, akkor az x kéz felőli oldalról bekanyarodhatnak valamilyen szabály miatt az autósok.

Fiatal felnőtt vagyok, 21 éves szóval ilyen korban vannak erre megfelelő tanfolyamok?

2015. máj. 16. 21:37
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Erre ez a szabálya mérvadó:

"54. § (1)343 Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

(2)344 Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni."

Tehát ha van kerékpár út/sáv, akkor ott kell, ha nincs, akkor a megjelölt nyomvonalon (sárga kerékpár piktogram, bár asszem láttam már fehéret is), van ahol a busz sávba vannak beeresztve az öngyilkosjelöltek.

Ha az út alkalmatlan a kerékpározásra (ez a legtöbb esetben nem teljesül), akkor szabad a járdán is haladni 10km/h -val.

Még érdekes dolog, hogy sok helyen a kerékpárosoknak szabad haladniuk az egyirányú úton forgalommal szemben.

2015. jún. 4. 23:56
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

"Még érdekes dolog, hogy sok helyen a kerékpárosoknak szabad haladniuk az egyirányú úton forgalommal szemben."

Ennek feltétele, hogy ezt egyértelműen megengedik az adott úton.

Egyirányú úton tilos a forgalommal szemben kerékpározni, ha az nincs egyértelműen engedélyezve (táblák, útburkolati jelek)

2015. jún. 5. 00:03
 13/14 anonim ***** válasza:
Persze, jelzés nélkül nekik is tilos a behajtás. Bocs, ha félreérthető voltam.
2015. jún. 5. 00:10
 14/14 A kérdező kommentje:
Ok. Köszi a válaszokat!:)
2015. jún. 12. 12:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!