Gyakran átnézem a KRESz-t mert vannak dolgok amiket nem használok elfelejtem. Ti hogy vagytok ezzel? Ilyen pl. a villamos. Nagyjűából emlékszem rá, de nem tiszta. Van most még egy kérdés ami nem tiszta. Az úttorkolat útkereszteződésnek számít?
beregeltem az oldalra, már csak poénból is, hogy lássam mit írtak mint cikket.
"Amit nem árt tudni, hogy létezik egy forgalomszervezési szabály (20/1984. (XII. 21.) KM rendelet), amely ezt írja elő:
"Az útkereszteződések forgalmi rendjét úgy kell kialakítani, hogy az útkereszteződéshez közeledő jármű vezetője elsőbbségadási kötelezettségét és a továbbhaladás lehetőségeit egyértelműen felismerhesse."
Tehát már ennek a gondolatnak is ellentmond a kép, hiszen a vezetőkben a három helyre elhelyezett elsőbbségadási jelzés bizonytalanságot okoz.
Ugyanez a szabály a folytatásban ezt rögzíti:
"A környező utaknál nagyobb forgalmú útkereszteződéseken az utak forgalmának elsőbbségét az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtáblák alkalmazásával lehet biztosítani. A kereszteződésénél az egyik utat a másiknak alá kell rendelni."
Azaz két út találkozásakor az egyiket alá kell rendelni a másiknak, tehát csak két sarkon megengedett az elsőbbségadás tábla elhelyezése, a harmadikon már nem!"
Szerintem is rossz ez a kereszteződés, de attól még lehet ilyen és akkor úgy kell kezelni, ahogy írtam.
Ismerek egyébként hasonlót a valóságban is. Szokott is érdekes helyzet lenni ott.
No akkor én is beleugatok, hogy legyen mit lepontozni!
:D
Ha nem is pont ilyen kereszteződés, de létezik hasonló, és nem is baromság! Pl. vasúti átjáróknál szokták körbetáblázni, hogy az átjáró ürülhessen, ne a kihajtónak kelljen elsőbbséget adnia, és ez miatt beragadjon az átjáróba.
Itt is szinte mindenkinek van táblája:
A képpel pedig nincs semmi baj, az áthaladást ebben az esetben a jobbkéz szabály határozza meg, mivel minden érkezőnek táblája van. Miért? Mert elsőbbség szempontjából a Stop és a sima macisajt egyenrangú, csak épp az elsőbbségadás módját határozza meg.
Igen, sokan úgy tudják, hogy a stop tábla felől érkezőnek elsőbbséget kell adnia a "sima" elsőbbség adás kötelező felől érkezőnek, de nem így van.
A Jászberényi útnál csak a vasúttal párhuzamos utakon vannak táblák emlékei mszerint és ahogy a googlet néztem, ott is.
Tehát ott van egy magasabb rendű út akinek elsőbbsége van ,így van értelme a tábláknak.
A fenti képen lévőnek nincs.
Úgy tanítják, hogy hátulról fel kell ismerni a stop táblát meg a macisajtot, de valójában a kresz nem tartalmaz ilyen kitételt. Nekem nem kell tudnom, hogy előttem, vagy tőlem jobbra vagy balra van.
Kanyarodás esetében jönnek a kanyarodási szabályok. Olyan lehetséges, hogy a szemközti útnak is elsőbbsége van velem szemben kanyarban is, ha az kanyarodó főútvonal, nem véletlenül van erre kiegészítő tábla ami ezt jelzi nekem.
Persze ettől függetlenül érdemes figyelni háttal is a táblákat ha van rá mód.
Abban ki tudok egyezni, hogy a kresz szerint a korábban linkelt kép többértelmű, de a jobb kéz szabály nem jön belőle egyértelműen. Kb mintha 0-val akarnék osztani, annyi értelme van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!