Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Gyakran átnézem a KRESz-t...

Gyakran átnézem a KRESz-t mert vannak dolgok amiket nem használok elfelejtem. Ti hogy vagytok ezzel? Ilyen pl. a villamos. Nagyjűából emlékszem rá, de nem tiszta. Van most még egy kérdés ami nem tiszta. Az úttorkolat útkereszteződésnek számít?

Figyelt kérdés
[link]

#feledés #Útkerezteződés #úttorkolat
2015. máj. 13. 18:20
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

beregeltem az oldalra, már csak poénból is, hogy lássam mit írtak mint cikket.

"Amit nem árt tudni, hogy létezik egy forgalomszervezési szabály (20/1984. (XII. 21.) KM rendelet), amely ezt írja elő:

"Az útkereszteződések forgalmi rendjét úgy kell kialakítani, hogy az útkereszteződéshez közeledő jármű vezetője elsőbbségadási kötelezettségét és a továbbhaladás lehetőségeit egyértelműen felismerhesse."

Tehát már ennek a gondolatnak is ellentmond a kép, hiszen a vezetőkben a három helyre elhelyezett elsőbbségadási jelzés bizonytalanságot okoz.

Ugyanez a szabály a folytatásban ezt rögzíti:

"A környező utaknál nagyobb forgalmú útkereszteződéseken az utak forgalmának elsőbbségét az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtáblák alkalmazásával lehet biztosítani. A kereszteződésénél az egyik utat a másiknak alá kell rendelni."

Azaz két út találkozásakor az egyiket alá kell rendelni a másiknak, tehát csak két sarkon megengedett az elsőbbségadás tábla elhelyezése, a harmadikon már nem!"

2015. máj. 14. 13:33
 12/15 kovpet ***** válasza:

Szerintem is rossz ez a kereszteződés, de attól még lehet ilyen és akkor úgy kell kezelni, ahogy írtam.

Ismerek egyébként hasonlót a valóságban is. Szokott is érdekes helyzet lenni ott.

2015. máj. 14. 13:42
 13/15 anonim ***** válasza:

No akkor én is beleugatok, hogy legyen mit lepontozni!

:D

Ha nem is pont ilyen kereszteződés, de létezik hasonló, és nem is baromság! Pl. vasúti átjáróknál szokták körbetáblázni, hogy az átjáró ürülhessen, ne a kihajtónak kelljen elsőbbséget adnia, és ez miatt beragadjon az átjáróba.

Itt is szinte mindenkinek van táblája:

[link]

A képpel pedig nincs semmi baj, az áthaladást ebben az esetben a jobbkéz szabály határozza meg, mivel minden érkezőnek táblája van. Miért? Mert elsőbbség szempontjából a Stop és a sima macisajt egyenrangú, csak épp az elsőbbségadás módját határozza meg.

Igen, sokan úgy tudják, hogy a stop tábla felől érkezőnek elsőbbséget kell adnia a "sima" elsőbbség adás kötelező felől érkezőnek, de nem így van.

2015. máj. 14. 16:33
 14/15 anonim ***** válasza:
Hát nem igazán kereszteződés ez. Törvény szerint valószinüleg a jobbkézszabály érvényes itt, de a gyakorlatban itt ne számits arra, hogy megkapod az elsőbbséget!
2015. máj. 14. 20:54
 15/15 anonim ***** válasza:

A Jászberényi útnál csak a vasúttal párhuzamos utakon vannak táblák emlékei mszerint és ahogy a googlet néztem, ott is.

Tehát ott van egy magasabb rendű út akinek elsőbbsége van ,így van értelme a tábláknak.

A fenti képen lévőnek nincs.

Úgy tanítják, hogy hátulról fel kell ismerni a stop táblát meg a macisajtot, de valójában a kresz nem tartalmaz ilyen kitételt. Nekem nem kell tudnom, hogy előttem, vagy tőlem jobbra vagy balra van.

Kanyarodás esetében jönnek a kanyarodási szabályok. Olyan lehetséges, hogy a szemközti útnak is elsőbbsége van velem szemben kanyarban is, ha az kanyarodó főútvonal, nem véletlenül van erre kiegészítő tábla ami ezt jelzi nekem.

Persze ettől függetlenül érdemes figyelni háttal is a táblákat ha van rá mód.

Abban ki tudok egyezni, hogy a kresz szerint a korábban linkelt kép többértelmű, de a jobb kéz szabály nem jön belőle egyértelműen. Kb mintha 0-val akarnék osztani, annyi értelme van.

2015. máj. 14. 23:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!