Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Meg szabad fordulni a balra...

Meg szabad fordulni a balra kanyarodó sávból?

Figyelt kérdés

Megfordulást tiltó tábla nincs.A másik oldalt is két sáv van.

Itt a helyszín: [link]

2015. márc. 8. 16:38
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Ő kapta el a jobb oldalamat.Megtorpant amit én úgy értelmeztem, hogy beenged (pótkocsis traktor), majd belém fordult. Neki persze nem lett baja.Ez nem mostani történet, csak máig nem tiszta nekem a szituáció.Az, hogy nekem is lehetett volna elsőbbségem, meg sem fordult a fejemben :)

Itt egy régi cikk, itt hasonló szituációról vitatkoztak:

[link]

2015. márc. 8. 17:47
 12/20 anonim ***** válasza:

igen én is ezt olvastam most épp.

Szerintem sötétség van a fejekben nagyon.

Bár a balra kanyarodós felfestést érdemes lenne értelmezni, hogy pontosan mit is takar.

Sokan arra hivatkoznak, hogy csak akkor fordulhatsz vissza, ha a felfestés is jelzi, csak épp ahogy elnézem, a kreszben nem létezik visszaforduló felfestés.

A szabály pedig azt mondja, hogy "e) előjelző nyíl (148-150. ábra); azt jelzi, hogy a forgalmi sávból a következő útkereszteződésnél melyik irányba (irányokba) szabad továbbhaladni;"

Azt, hogy melyik irányban kell továbbhaladni, nem pedig azt, hogy melyik irányban kell elhagyni a kereszteződést.

Ahogy elnézem, totál nagy a vita ebben a témában a neten. Rendőrök között is.

2015. márc. 8. 18:02
 13/20 anonim ***** válasza:
Az útburkolati jel előjelző nyila azt jelzi, hogy az adott forgalmi sávot melyik irányba kell elhagyni. Amennyiben semmi nem tiltja, a kérdéses kereszteződésben szabad megfordulni.
2015. márc. 10. 17:02
 14/20 anonim ***** válasza:

éppen most olvastam: "Azt azonban nem árt tudni, hogy amíg a KRESZ akár az egyenrangú, akár a védett kereszteződésekben alaphelyzetben nem tiltja a megfordulást – a három továbbhaladási irány mellett -, addig lámpás kereszteződésnél a zöld fény ideje alatt csak egyenesen, jobbra vagy balra bekanyarodva szabad továbbhaladni. (Kivételt képez, ha a nyilas zöld jelzés éppen a megfordulásra is lehetőséget ad.)"

meg kellene nézni, pontosan mit ír erről a jogszabály.

2015. márc. 11. 15:10
 15/20 anonim ***** válasza:

"(4) Az (1) bekezdés a)-d) pontjában említett fényjelző készülékek fényjelzéseinek a jelentése:

a) a kör alakú, valamint a kerékpárt ábrázoló zöld fény szabad utat jelez: ha jelzőtábla nem tiltja, az erre vonatkozó szabályok megtartásával egyenesen, valamint jobbra vagy balra bekanyarodva tovább szabad haladni;

b) a felfelé, illetőleg az oldalra mutató nyíl alakú zöld fény a jelzett irányban (irányokban) szabad utat jelez: a jelzett irányban (irányokban) tovább szabad haladni, bekanyarodás esetén a szabad jelzésen áthaladó gyalogosoknak elsőbbséget kell adni"

bekanyarodni nekem azt jelenti, hogy megfordulni nem lehet.

a jobbra kis íven kanyarodó (nyilván kiegészítő zöld jelzéssel ment, mert különben neked piros lett volna) joggal várhatta azt, hogy neki nem lesz veled semmiféle forgalmi viszonya. azt hiszem ilyesmiről szól a bizalmi elv :/

2015. márc. 11. 15:19
 16/20 anonim ***** válasza:

A megfordulás egy külön tétel, ahol le van írva, hogy hol nem szabad. Ennyi.

Ha valóban a balra mutató nyíl "tiltaná" a megfordulást, akkor szó lenne megfordulást jelző nyilakról is, hogy külön legyen definiálva.

De mivel a megfordulás kettő kanyarodás, ezért nincs rá szükség.

A megfordulást előjelző nyilak/lámpák amúgy csak azért léteznek, mert ahol ilyen van kirakva, ott csak megfordulásra van lehetőség. Pl a váci út városkapu környékén van egy ilyen. Ott nem tudsz balra egyenesen elmenni, mert nincs út, más esetben ha van is út, lehet, hogy nem akarják, hogy arra menjél, mert pl behajtani tilos. Nah ilyenkor teszik ki a görbe nyilakat.

Amúgy ott is érvényes lenne a sima balra nyíl, csak épp észre kell venned időben, hogy nincs út tovább, vagy behajtani tilos, stb, ezzel ezt a gondolkodást megelőzik neked.

2015. márc. 11. 16:13
 17/20 A kérdező kommentje:

[link]

Kamumail, te, hogy értelmezed a jelzett részt?

2015. márc. 12. 15:35
 18/20 anonim ***** válasza:
Ezt már másik kérdésben is tisztáztuk, hogy a nyilak csak arra adnak utasítást, hogy a sávot melyik irányban kell elhagynod, nem pedig arra, hogy a kereszteződést hol kell elhagyni.
2015. márc. 12. 15:42
 19/20 A kérdező kommentje:

Tilos megfordulni, ahol az előjelző útburkolati jel, más irányú továbbhaladásra utasítja.

Szerintem elég egyértelmű megfogalmazás.

2015. márc. 12. 16:00
 20/20 anonim ***** válasza:
útburkolati jel pl: záróvonal
2015. márc. 12. 16:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!