Most akkor lehet, vagy nem lehet?
Persze, hogy lehet.
A jogosítványod az EU-n belül, illetve a Bécsi Egyezmény országaiban jogosít az adott kategória vezetésére, minden esetben a célország szabályai szerint. Tehát ha nem lehetne friss jogsival Szlovákiában vezetni, akkor a helyiek sem vezethetnének, aminek értelme nem lenne.
KRESZ könyvben ilyet ne nagyon keress, hiszen az magyar jogszabályokról szól, amik külföldön nem érnek semmit.
Azt hozzátenném, hogy magyar jogszabály szerint nem vezethetsz külföldön 18 éves korod alatt, de mivel magyar jogszabályt kint alkalmazni nem lehet, illetve valószínűleg nem is ismert, nem biztos, hogy érdemes ezzel foglalkozni. Persze van, aki óvva int a 18 éven aluli külföldi vezetéstől, tehát én nem vállalok érte garanciát, mindenesetre engem nem nagyon izgatna. (Ha elmúltál 18, akkor ez a rész tárgytalan, az független a 2 éves kezdő időszaktól.)
Köszönöm a választ! :)
Azt tudom, hogy utánfutót 2 évig nem húzhatok függetlenül attól, hogy hány éves vagyok.
Lehet, hogy ezt a szlovákiás dolgot ők a 18 éves korhatárral keverték. 22 éves vagyok és 4 hónapja van jogosítványom.
Igen, sajnos sok mindent kevernek ezzel kapcsolatban, holott semmi jogalapja nincs a külföldi és a belföldi vezetők megkülönböztetésének az egyezmények országaiban.
Ha elmúltál 18, akkor még a furcsa magyar jogszabályunk sem gördít elég akadályt, hogy vezethess külföldön.
"Azt hozzátenném, hogy magyar jogszabály szerint nem vezethetsz külföldön 18 éves korod alatt, de mivel magyar jogszabályt kint alkalmazni nem lehet, illetve valószínűleg nem is ismert, nem biztos, hogy érdemes ezzel foglalkozni."
Ez így, ebben a formában hülyeség! Európai jogegyezmény van, a tagországok kölcsönösen tiltják 18 éves kor alatt a külföldi vezetést. Tehát nem a magyar, hanem a szlovát jogszabály alapján szállítja ki a rendőr a 17 évest az autóból.
Persze ez a kérdezőt nem érinti, mert a külföldi vezetésre nem vonatkozik a kezdő vezetői engedély tilalma, 18 éves kor után akár egy napos jogsival is szabad külföldön autózni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!