Mekkora volt a legkissebb sebességtullépés, amiért megbuntettek?
Konkrétan a kérdésre válaszolva: nemrég fizettem 5000 Ft-ot, mert Gyomaendrődön bemértek lakott területen 57-tel...
:(
100-ból 99 esetben kifekszenek mérni, de nem állnak ki odébb leállítani (helyszíni bírságolni). De valóban, ilyenkor már 3km/h-ért is büntethetnek.
Engem eddig 2x büntettek, egyszer 58 volt 40-es táblánál (~8 éve), egyszer 77 volt 50-es táblánál (~2 éve, azt hittem már rég nem lakott területen vagyok). Azokat viszont lezavarnám az útról, akik 90-es helyen 70-nel mennek csak azért mert villogtak szembe...
Két eset lehetséges:
Szabálysértési bírság: nincs "tűréshatár", mindössze a mérőeszközök pontatlanságára lehet hivatkozni, pár km/h. A sofőrt büntetik, és ha nem állítanak meg a helyszínen, akkor gyakorlatilag esélytelen behajtani, mivel az üzembentartó hivatkozhat arra, hogy közeli hozzátartozó vezetett, akire nem köteles terhelő vallomást tenni.
Közigazgatási bírság: vannak bizonyos határok, 100 km/h korlátozás alatt 15 km/h, fölötte 20 km/h, de itt is él a mérőeszközök pontatlansága. Nem a sofőrt büntetik, hanem az autó üzembentartóját, ez a köznyelvben az objektív felelősség, nem lehet alóla kibújni.
Az első eset kiküszöbölésére találták ki, és mióta ez létezik, azóta esetek 95%-ában nem alkalmazzák a helyszínen megállítást, mert nincs sok értelme, csak plusz erőforrást vesz igénybe. Ezért terjed az, hogy 15 km/h-s átlépésig nem lehet büntetni.
"#4 miért villognak szembe?"
Mert rendőr van az úton :) Még nem találkoztál ilyennel?
"gyakorlatilag esélytelen behajtani, mivel az üzembentartó hivatkozhat arra, hogy közeli hozzátartozó vezetett"
Hallottál már a kollektív felelősségről? Nincs kibúvó. Ki kell fizetni, illetve be fogják hajtani...
Objektív felelősségnek hívják, nem kollektívnek. Olyan is van, de az más :)
Persze, mondhatja azt az üzembentartó, hogy olyan vezette az autót, akire nem köteles terhelő vallomást tenni. Semmi probléma, ez esetben ő fizeti a büntetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!