Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A járdán közlekedhetek bicikli...

A járdán közlekedhetek biciklivel?

Figyelt kérdés
Úgy hallottam, hogy kerékpárral a járdán megengedett legnagyobb menetsebesség óránként 10 km. Viszont van pár idős néni, akik ott ülnek (járda melletti padon) és nem engedik, hogy arra menjek! sőt seprűvel hesegetnek, az egyik meg is fenyegetett, hogy keresztbe rakja a botot. mit tegyek? (másfelé nem tudok menni)

2014. aug. 1. 14:04
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Főútvonalon 12 éves kor alatt tilos kerékpározni, ilyen esetben használhatod a járdát max. 10 km/h sebességgel, ami kb. egy kocogó ember sebessége. Persze ilyenkor nem a falu főutcájáról beszélünk, mert az egyáltalán nem biztos, hogy főútvonal, hanem az ilyen táblával jelölt út a főútvonal:

[link]

2014. aug. 2. 07:09
 12/18 anonim válasza:
engem nem zavarnak a cajosok, de ha az úttesten kerékpározok, vagy kismotorral megyek a 40 tonnás teherautók nagyjából 40cm-re mennek el mellettem és a sebességkülönbség miatti légáramlás egyszerűen beránt a teherautó, illetve a busz felé.Én már jártam úgy busszal, hogy kézzel kellett ellöknöm magam a busztól. Azt nem értem, ha építenek egy utat,miért nem csinálják egy méterrel szélesebbre és az legyen a kerékpár út és ezt még nem is kellene aláalapozni, tehát az aszfalton kívül minimális lenne a költség
2014. aug. 13. 08:06
 13/18 Alex Fly ***** válasza:
39%

Itt mellettünk éppen így van kialakítva. Az úttest szélén 1 m kerékpársáv. De éppen hogy nem jó ötlet: egyrészt ez az a szélső 1 méter, ami közlekedésre szinte totálisan alkalmatlan (csatornafedelek, vízelvezetők, stb.), ami miatt normális esetben ennél beljebb közlekedik az ember. Másrészt pedig az az 1 méteres szélesség nagyon kevés: így is 10-20 cm-es távolsággal előzik az embert, ami ugyanolyan veszélyes közelség, mint kerékpársáv nélkül -viszont legalább itt szabályosan veszélyeztetik az embert, mivel másik sávban haladnak...

Vagy alakítsanak ki biztonságos (legalább másfél-két méter széles) kerékpársávot, vagy ne akarják rezervátumba kényszeríteni az eme jármű használóit. Egy, irányonként 2 forgalmi sávval rendelkező úton el kell hogy férjen a kerékpár is a többi jármű között, nem olyan nagy az, hogy ne lenne neki elég helye...

2014. aug. 13. 16:16
 14/18 anonim válasza:
értem mire gondolsz 2m valóban jobb lenne, de az 1m pont 1m-rel több mint a 0cm. Volt hogy leordítottak dupla sávos úton, hogy miért nem megyek a szélén, mondom neki egy jármű egy sáv másik jármű másik sáv. a jármű nem feltétlen gépjárművet jelent
2014. aug. 13. 23:16
 15/18 Alex Fly ***** válasza:
39%
Nem teljesen. Az az 1 méteres sáv pontosan 1 méterrel kevesebb, mint a semmi. Normális esetben ugyanis az ember pont nem azon a szélső, használhatatlan méteres sávon teker, hanem az út szélétől 1,5-2 méterre -így elkerülve az úthibákat, csatornafedeleket és megakadályozva azt, hogy veszélyesen közel előzzék; amennyiben mégis, akkor van némi "menekülési útvonal" az út széle felé. A jelen esetben viszont mehet az ember akadálypályán, miközben 10-20 cm-rel mellette mennek el a nagyobb járművek -és ebben az esetben teljesen szabályosan, mivel az már másik sáv; ráadásul nincs hova távolodni a másiktól. Szóval a biztonságos 2 forgalmi sáv helyett van balesetveszályes 2 forgalmi- +1 kerékpársáv. Nem hinném, hogy bárkinek is jobb lenne ez így...
2014. aug. 14. 20:01
 16/18 anonim válasza:
Ebben is teljesen igazad van, de a csatornafedelek az úttesten szoktak lenni, ha egy méterrel kiszélesítik akkor is az úttesten marad én még járdán nem nagyon találkoztam csatornafedéllel
2014. aug. 15. 02:08
 17/18 anonim válasza:
Ha van két forgami sáv, akkor ketten is elmennek egyszerre melletted, de ha van még egy métered, ami egyébként záróvonallal tiltott
2014. aug. 15. 02:16
 18/18 Alex Fly ***** válasza:
Igen, az úttesten van; a kerékpársávon. Ez a gond. Illetve s másik baj is le lett írva: két sávon mennek el mellettem ugyanazon az útfelületen, ahol a kerósáv nélkül egy sávban tehetnék meg ezt. És aholöegymás mellett elfér két jármű, ott nem biztos, hogy háromnak is elég helye van a biztonságos közlekedéshez...
2014. aug. 16. 02:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!