Hiányzó szélvédőért büntethet a rendőr?
Persze bizonyos esetekben a ragasztott szélvédő merevítő szerepet játszik, de nem egy kombi autó hátsó ajtajában ami max 3 ponton kapcsolódik a kasztnihoz úgy, hogy arra mozog amerre akar!
Szerintem már az indoklás is vicces: "az üveg hiányzik ezért ez gátolja a biztonságos tájékozódást."
Ha tele van pakolva, vagy le van teljesen fóliázva, esetleg le van lemezelve, mert két üléses kisteherautó változat, akkor nem gátolja a kilátást? Ha fent van mindkét külső tükör, akkor rendben van minden az 5/1990 szerint is.
Egy autónak mindenkor meg kell felelnie annak az állapotnak, amivel átmegy a műszakin. Csak pár példa: kilincs, ablak, lámpa, ablaktörlő, ajtó nem hiányozhat róla, ha gyárilag van neki olyanja és nem lett engedélyeztetve egy átépítés.
Tehát se akkor, ha megállít a rendőr, se amikor este van, se hétvégén, se mikuláskor nem lehet ezek nélkül a dolgok nélkül közlekedni, max abban az esetben, ha menet közben történt a dolog és úton vagy oda, ahol a bajt elhárítják. Példa: betört a szélvédőd és mész az üvegeshez; kiégett az izzó és mész az aztószerelőhöz, vagy a tesco-ba venni izzót. A rendőr ez esetekben is jogilag megalapozozzan büntethetne, de nem kötelessége; alkalmazhat szóbeli figyelmeztetést.
De, hangsúlyozom: szabály szerint egy kocsinak mindig műszakivizsga-képes állapotban szabad csak közlekednie. Ez azt jelenti, hogy ha megállít a rendőr és hoz egy mobil vizsgabázist, akkor azon át tudsz menni.
Persze csomó öreg autó nem tartja ezt a szintet, mégsem vonják ki a rendőrök a forgalomból. De est pusztán emberségből; ugyanis joguk lenne hozzá.
U.I.: Nem vagyok se rendőrpárti, se ellenző, tényeket próbáltam leírni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!