Mi a következő tábla jelentése? És hogy alakulnak az elsőbbségek, ha ilyen tábla van?
Arra gondolok, hogy Elsőbbségadás kötelező tábla alatt kiegészítő tábla van, amin van egy vastag nyíl, mint itt a 3. tábla:
1., Ha jobbra akarok kanyarodni, és előttem van egy ilyen tábla, akkor kinek kell elsőbbséget adnom?jobbra fölfele van?
2., És mi van akkor, ha majdnem ilyen tábla van előttem, de a vastag nyíl a kiegészítő táblán balról
Hoppá, egy kicsit összekeveredett. Úgy gondoltam, hogy:
1., Ha jobbra akarok kanyarodni, és előttem van egy ilyen tábla, akkor kinek kell elsőbbséget adnom?
2., És mi van akkor, ha majdnem ilyen tábla van előttem, de a vastag nyíl a kiegészítő táblán balról jobbra fölfele van?
1.,Tehát akkor ha ilyen tábla van előttem, akkor csak a kiegészítő táblán vastag vonallal jelölt irányba haladók részére kell elsőbbséget adnom?
2.,És ha jobbra akarok kanyarodni, és ilyen tábla van előttem, de olyan kiegészítő táblával, amin a vastag vonal balról jobbra fölfele irányul, akkor ha jól értem, senkinek nem kell elsőbbséget adnom?
Ha a vastag nyíl a kiegészítő táblán balról jobbra fölfele van (2-es kérdés), de te továbbra s jobbra akarsz kanyarodni, akkor neked van elsőbbséged (vele szemben), mert ő letér a főútvonalról és tégedet jobbról talál...
Regula: Ahol Elsőbbségadás kötelező tábla van, ott a másiknak is van táblája (!), helyesebben mindenkinek van táblája - mégpedig Főútvonal táblája (sárga rombusz) (neki is kiegészítő táblával).
Ezeknek a tábláknak éppen azért van egyedi alakjuk, hogy hátulról is fel lehessen ismerni (a Stop tábla az egyedüli nyolcszögű, az Elsőbbségadás kötelező az egyedüli fordított háromszög alakú, a Főútvonal az egyedüli rombusz alakú). Amikor tehát oda érkezel, egy szempillantás alatt felmérheted a helyzetet: én jobbra megyek, a főút szemből megy az én jobbom felé, ezért neki (hátulról nézve is) rombusz alakú elsőbbséget adó táblája van... Ez elsőre bonyolultnak látszik, de könnyedén rájössz a nyitjára, ha utána gondolsz.
"e te továbbra s jobbra akarsz kanyarodni, akkor neked van elsőbbséged (vele szemben), mert ő letér a főútvonalról"
Ez nem igaz. Mivel ő főútvonalon jön, ezért neki van elsőbbsége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!