Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha elsőbbségadás kötelező...

Ha elsőbbségadás kötelező táblával védett úton lemondhatok az elsőbbségemről?

Figyelt kérdés
2014. jan. 22. 17:52
1 2
 1/13 egySanyi ***** válasza:
100%
Persze, miért ne.
2014. jan. 22. 17:55
 2/13 cicwarek ***** válasza:
100%

Természetesen.

Az nem szeretem, mikor az előttem levő beengedi a mellékútról jövőt, mikor mögöttünk messze senki sincs. Várna még öt másodpercet, és simán bejöhetne. Viszont egy végeléthatatlan kocsisorban jó ha van egy-két előzékeny sofőr, aki a mellékútról jövőknek is ad esély.

2014. jan. 22. 17:57
 3/13 anonim ***** válasza:
63%

szerintem ugorj neki mégegyszer.

Ahogy megfogalmaztad úgy tűnik, hogy neked van elsőbbségadás táblád. Tehát neked nincs elsőbbséged, nincs miről lemondani

2014. jan. 22. 18:34
 4/13 anonim ***** válasza:
16%
Hat vegul is jogi szempontbol szerintem nem,mert ezzel felulbiralod a torvenyt,az aki meg mellekutrol jon s ezt elfogadja megszegi...de a filozofiat felre teve termeszetesen vannak helyzetek mikor azert "illik" beengedni a masikat,jo lenne ha ez a felfogas minnel inkabb elterjedne! :)
2014. jan. 22. 21:14
 5/13 A kérdező kommentje:
#3 csak jelezni akartam, hogy miért védett az út, amin vagyok épp, szerintem egyértelmű.
2014. jan. 22. 21:48
 6/13 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, nekem is ilyesmi "aggályaim" vannak mint amit a négyes említett.
2014. jan. 22. 21:51
 7/13 anonim ***** válasza:
42%

nyugodtan lemondhatsz az elsőbbségedről, de a másik félnek tudnia kell, hogy csak te mondtál le, a többi nem. Éppen ezért veszélyes helyzet ez.

A törvény nem tiltja a lemondást az elsőbbségről és azt sem kötelezi, hogy te vedd igénybe az elsőbbségedet!

De akinek elsőbbséget kell adnia arra kötelezi a törvény. De ha te lemondasz erről ő mehet előre, hiszen megadta neked csak te lemondtál róla. Csak azért veszélyes ez, mert kihajt a kereszteződésbe és téged beelőz valaki szabálytalanul és összecsattannak. Ekkor ő is hibás lesz, mivel nem adta meg neki az elsőbbséget hiába előzött szabálytalanul.

2014. jan. 22. 22:12
 8/13 anonim ***** válasza:
igen
2014. jan. 24. 09:55
 9/13 anonim ***** válasza:
Több baleset adódott már abból, hogy valaki túludvariaskodta a KRESZ előírását, amit a kedvezményezett nem értett meg, aztán némi hezitálás után végül mindketten megindulva összeütköztek. Speciális forgalmi helyzetben (pl. mellék utcából nem tudnak besorolni az elsőbbséggel rendelkező útvonalra, a nagy forgalom miatt. Ilyenkor a helyzetet egyértelművé kell tenni a forgalom érintett résztvevői számára, beleértve a védett útvonalon az udvariaskodó járművet követőeket is.
2014. jan. 26. 19:44
 10/13 A kérdező kommentje:
Hát, ha lemond róla, akkor megyek, nem szarakodok tovább.
2014. jan. 26. 22:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!