Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Minimum mennyivel kell menni...

Minimum mennyivel kell menni autópályán?

Figyelt kérdés
Egy éve van jogosítványom, de saját autóm csak egy hete, így nem vagyok túl gyakorlott és autópályára még nem mentem. Holnap viszont Szegedről Budapestre kell mennem. 80-90 körül érzem még biztonságban az autót, ez nagyon kevés? Mit javasoltok? Kerüljem inkább el az autópályát?
2013. nov. 18. 10:51
1 2 3 4 5
 31/46 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítő jellegű válaszokat. Azért is jó ez az oldal, mert jóval többet is megtud az ember lánya, például,hogy virtuálisan hisztizik és nem kielégítő a szexuális élete sem.

Igyekszem vigyázni az úton és őszintén remélem,hogy nem tepsivel jönnek majd értem,ahogy azt itt jósolgattátok.

2013. nov. 18. 16:43
 32/46 anonim ***** válasza:

Minek mész fel az autópályára, ha csak 80-90-el mersz menni.

Egyébként 100 alatt ne menj, mert anyukádat sűrűn fogják emlegetni a mögötted feltorlódott kamionosok.

Az autópályától amúgy nem kell félni, én most a nyáron mentem először pályán (mondjuk 3 országon keresztül, de ez mindegy) és hamar bele lehet jönni, pedig nekem is csak 2 éves jogsim van.

Lehetőleg menj mindig a külső sávban. Ha előzni akarsz akkor nagyon nézd a tükröt, nehogy rád essen hátulról egy gyorsabb autó előzés közben. Ha tiszta a terep akkor amilyen gyorsan csak bírsz, előzd meg az előtted haladót és térj vissza a külső sávba. Mondjuk ez Magyarországon nem necces, mert alig van forgalom, mondjuk egy nyugat európai országhoz képest.

2013. nov. 18. 16:47
 33/46 anonim ***** válasza:
53%

„Én eddig nem bántottalak, most sem teszem, de ez a mondat mellbe vágott: „Nem akarok beilleszkedni az autós társadalomba”. Ennél rosszabbat nem írhattál volna.”

Ez miért is van lehúzva? A közlekedés nem akkor biztonságos, ha együtt vagyunk és nem egymás mellett?

2013. nov. 18. 17:18
 34/46 anonim ***** válasza:
59%

Elozo 33#, en sem ertem u ezt akartam irni, csak megeloztel.

Lehet fele hetvegi sofor, telen sem vezetunk...

Na ok majd nyomjak az okosat :D

2013. nov. 18. 17:34
 35/46 anonim ***** válasza:
58%

Kérdező, tényleg inkább 90 felett menj.

A kamionosokkal ezt már leírták, hogy miért kicseszés. Nekik a motoruk elektronikája és a digitális tachográf leszabályozza a technikát, akárhogyan nyomják a gázt, nem tudnak gyorsabban menni egy szabályos, gyári állapotú kamionnal.

Ezeket a szabályokat a gyártók is tudják, ezért mindent úgy alakítanak ki a kamionok motorjában, hogy ezen a sebességen haladva legyen a legkedvezőbb a fogyasztás. Mert ugyebár így több száz kilométert is mennek egyhuzamban a kamionok.

Amikor fogyasztásról beszélünk, a kamionoknál 20-30-40 l/100 km-es értékek röpködnek.

A szállítócégek ezekre az átlagfogyasztásokra lövik be a gázolajszükségletet is, ha többet fogyaszt a gépezet, akkor azt levonják a sofőr fizetéséből, de legalábbis figyelmeztetik, hogy nem kellene.

Egy gépjármű mozgatásakor a gyorsítás nagyságrendekkel több energiát követel, mint az egyenletes sebességgel történő haladás.

Ezért ha te 80-90 között ingadozva mész, akkor akár több plusz liter gázolajnyi fogyasztást is okozhatsz a kamionosnak (folyton gyorsításokra kényszeríted). Ráadásul neki a menetideje a 90 km/h-ás átlagsebességhez van kialakítva, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy 200 km-en keresztül csak 80-al tud tötyögni, vagy haladhat 90-nel.

Szóval ha nem tudsz STABILAN, ingadozás nélkül LEGALÁBB 90-nel közlekedni, akkor ne pályán menj.

Bocs a kisregéynért de úgy éreztem nem nagyon érted, hogy mi közük van a kamionoknak a te sebességedhez :) Remélem így már érthető, hogy mi a hleyzet. Már csak azért is illik segíteni őket, mert nélkülük kb megbénulna a világ, nem lenne ennivaló, nem tudnál autókázni mert nincs aki benzint vigyen a kutakhoz, stb.

Balesetmentes utat kívánok, nyugodj meg, nincs semmi extra a pályán vezetésben! :)

2013. nov. 18. 18:32
 36/46 Dörmögő ***** válasza:
72%
A kamionokat írták sokan, de még annyit hogy azért mondják neked hogy légy tekintettel a kamionokra, és ha lehet ne állj be eléjük 80-nal mert nekik pályán tilos előzniük.
2013. nov. 18. 19:20
 37/46 A kérdező kommentje:
nem volt semmi gond sem oda, sem visszafele, 90-120 között mentem végig. a kamionok úgy előztek, mint a huzat, nem éreztem,hogy feltartanám őket, ritkán jött mögöttem kamion.
2013. nov. 20. 18:26
 38/46 anonim ***** válasza:
42%
90 - nél valószínútlen, hogy kamionok megelőztek volna. Nem mondom, hogy lehetetlen, de nem jellemző. A kamionok nem mennek 90 - nél többet, évente vizsga, millió ellenőrzés, nem lehetetlenség, de ismétlem: nem jellemző. Ha lehagytak, nagyon valószínű, hogy nem mentél 90 - et.
2013. nov. 20. 18:36
 39/46 anonim ***** válasza:
Nulláson rendre találkozom olyan kamionnal, amelyik úgy jön a seggemben, hogy én GPS szerint 110-115-el megyek. Szóval lehet, rengeteg ellenőrzés van, de valahogy mégis.
2013. nov. 20. 23:10
 40/46 A kérdező kommentje:

HakapesziM, még utólag is okoskodsz, ez hihetetlen. Nem fogok neked bizonygatni semmit, örülök,hogy jobban tudod nálam. Azért halkan megjegyzem: én ott voltam.

Bár... te biztos régóta vezetsz, ráadásul névtelen-arctalan is vagy, ez feljogosít mindenre, lehet,hogy álmodtam az egészet?

2013. nov. 21. 09:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!