Ha valaki egy csaj miatt lassít be, hogy megbámulja, és amiatt mennek belé hátulról, az akkor is a hátsó hibája?
Egyszer vártam a buszra, és állt ott egy csaj, jött egy autó, gyorsan, majd hirtelen belassított, és bámulta a csajt a megállóba. Mögötte lévő meg majdnem bele csúszott, át kellett mennie a szembe sávba.
Na ilyenkor, is a hátsó a hibás? Ha mondjuk a hátsó kocsiban van kamera, és látszik, hogy a vezető áthajol a másik oldlra, hogy nézzen ki az ablakon, akkor is a hátsó a hibás?
Mindig a hátsó jármű a hibás. Ld. Kresz:
"27. § (1) Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött - ennek hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni."
Bontsuk kétfelé a dolgot.
1. A nézelődő:
Három dolog tilos alapvetően: veszélyeztetni, akadályozni, zavarni. Veszélyeztetni soha nem szabad. Akadályozni, zavarni pedig általában nem, de vannak indokolt és megengedett helyzetek.
A hirtelen lassítással veszélyhelyzetet idézett elő. (Ha valóban hirtelen történt).
A lassításával pedig indokolatlanul akadályozta a másik közlekedőt. Ennyiben hibás volt ez az autós.
2. A mögötte jövő: (a fővárosi gyakorlattal ellentétben) mindig kellő követési távolságot kell tartani. Ennek van egy minimális mértéke, ami csak nőhet ezer októl függően. A lényeg az, hogy ha az előttem menő úgy áll meg, mintha falnak ütközött volna, én akkor se szaladjak bele.
Ha a vázolt esetben a ráfutás elkerüléséhez a kormány elrántása kellett, akkor ebben ez utóbbi vezető a hibás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!