Nappal beleköthetnek, ha valaki olyan biciklivel megy, amin nincs lámpa?
"viszonyt úgy szabályos, ha van rajta lámpa."
Tudom, hogy a kerékpárosokat alapból nem érdekli a kresz, de legalább a rátok nézve kedvezőbb változásokat illene elolvasni! Sajnos már nem kötelező a kerékpáron lennie a lámpáknak:
Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok
54. § (6)344 A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson
a) előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és
b) lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot)
visel.
344 Megállapította: 228/2012. (VIII. 23.) Korm. rendelet 5. § (10). Hatályos: 2012. VIII. 24-től.
Harkonnen nem tudom miért sajnálkozik.
A válasz az, hogy nem.
A változás oka az, hogy a dinamós lámpák háttérbe szorultak az elemesek mellett. Legyen szó 500 vagy 1000 lumenes lámpáról, vagy éppen csak látható kis villogóról.
Ezek mind leszerelhető, s ezért könnyű őket ellopni. Nappal ezért leginkább a táskában hordjuk.
A jogban meg nem igazán értelmezhető a mi lenne ha.
A hagyományos dinamós lámpát nem szerelgeti le és fel az ember. A régi rendelet ezzel számolt. De ha most reggel 9 óra 22 perckor elindulok tejért, 9 óra 40-kor meg már otthon is leszek, nemigen fog rám sötétedni. De ha mégis… nos majd akkor büntet.
A kötelezően meglévő lámpát sem mindenki használta. Így, ebből a szempontból mindegy.
Ezért sajnálkozok:
"De ha most reggel 9 óra 22 perckor elindulok tejért, 9 óra 40-kor meg már otthon is leszek, nemigen fog rám sötétedni. De ha mégis… nos majd akkor büntet."
Na ja, persze, mint ahogy pl. Budapesten bírságolják a rendőrök a fantom bringásokat! Ha meg kitaposom, akkor én megyek a futkosóra!
:(
"A kötelezően meglévő lámpát sem mindenki használta. Így, ebből a szempontból mindegy."
De legalább volt, és megvolt az esélye, hogy esetleg használja is a gazdája! Most meg otthon pihen a fiókban, aztán ha mégis besötétedik, majd lesz valahogy...
Arról már nem is beszélve, hogy minimum 3 db fényvisszaverő is kellene a bringára, amit nem lehet olyan könnyen leszedni, de még arra is sajnálják azt a 100 Ft-ot!
Szólni kellene már a kínaiaknak, hogy ne leszedhető lámpákat gyártsanak.
2-es vagyok. Látom sokan nem hiszik el hogy nappal is kérik a rendőrök a lámpát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!