Mennyivel javasolt haladni autópályán sötétben, havas úton szakadó hóban?
ahány métert látsz előre, annyit km/h-ba.
Tehát ha 15 métert látsz ki élőre, akkor 15 km/h-ás sebességgel.
Tegnap este igaz nem autópályán hanem kis mellékúton, szakadó eső meg köd. 10 méternél nem láttam többet, 2 alapjátat.
Mert vegyük például a március 14.-én történt tömegbalesetet az M7-esen. a nő kb. így mondta a tvriporternek"egyszer csak két világító féklámpát láttam magam előtt, majd a csattanás" tehát valószínűleg úgy ment, hogy meg is tudjon állni nem??
akinek sűrgős megelőz, de nagy a valószínűsége hogy utoléred, mert az árokba lesznek...
"ahány métert látsz előre, annyit km/h-ba."
A féktáv hatványos növekedését nem kéne figyelembe venni?
Nagyon autófüggő a biztonságos sebesség. Például egy 30 éves trabant úttartása nem egyenértékű a legújabb Volvokéval.
Szakadó hóban több probléma is van: Látási viszonyok gyatrák, út kifejezetten csúszós, elképzelhető lefagyott szakasz is.
Konkrét számot nem lehet mondani, túl sok a változó.
A sebességet úgy válaszd ki, hogy igaz legyen:
látótávolság = féktávolság (reakcióidő + fékút)
Ha gondolod pár méter biztonsági tartalékot számolhatsz rá.
Nem sokszor láttam ezt betartani, legutóbb az M0 keleti szektorában, késő este + tejfel köd + vízszintes hóesés = 20 km/h, olyan távolsággal, hogy épp csak láttam az előttem haladó hátsó ködlámpáit, a mögöttem haladó kamion is ugyanígy tett, csak a ködfényszóróit láttam.
Ha a többség ezt képes lenne betartani, kevesebb egymásba csúszásos baleset lenne.
Nem mondom hogy nem voltak a belső sávban elszáguldó "vakon repülő" emberkék, nem tudom elképzelni mi járhatott a fejükben.
Az ötösnek - Én tudom, én tudom! Az, hogy hülyeséget írtok és ők tudnak vezetni. (Nem mellesleg van normális technika a s3ggük alatt, nem húsz éves csotrogányokkal ijesztgetik a többi autóst.)
Annyi km/h, ahány méter a látótávolság? Te szedsz valamit? Le kéne állni vele...! Nem sokat vezettél, igaz-e?
Annál az igazság, aki azt mondja, hogy A: mindig a helyzetnek megfelelően, (ebben nagyon nagyon sok a változó) illetve annál, aki azt mondja, hogy a féktávolság legyen a minimum látótávolság, plusz egy-két méter. Most egy prémium új Lanciával járok (tegnap kaptam, cégautó, első olasz, eddig tetszik! Thema egyébként, dízel, automata.) a reggeli borsodi ködben 30 méter látótávolság bőven jó volt átlag 60-ra. Tegnapelőtt ugyanez egy öregebb Ford Focussal 45-re volt jó, ott már határon mozgott. Ennyit számít az autó!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!