Van-e bármi különbség a normál és a színtévesztő (úrvezetői) B kategóriás jogosítvány között?
Jogsi szerzés előtt álló (enyhe zöld) színtévesztő vagyok, és főleg a következők érdekelnének: (de nem kizárólag)
0. Bekerül-e a jogosítványba, hogy színtévesztő vagyok?
1. Eltérő-e a bánásmód egy esetleges baleset esetén?
2. Külföldön szabad-e autót vezetni a próbajogsi lejárta után?
3. Ha igen és egy olyan országban vezetek autót, ahol színtévesztő egyáltalán nem kaphat jogsit (pl. Románia, Törökország, stb...) és igazoltat a rendőr, akkor mi van?
4. Ha így nincs gond akkor van-e olyan ország, ahol kizárnak a forgalomból?
5. Ilyen-olyan biztosítások esetén sorolhatnak-e magasabb kockázati kategóriába?
+1: Szerintetek veszélyesebb-e egy színtévesztő a forgalomban a normál színlátásúakhoz képest? (Szerintem nem.)
Bocsánat a sok kérdésért így egyszerre, de a többsége eléggé összefüggő és nem akartam mindet külön feltenni. Nem fontos mindegyikre válaszolni, ha nem tudsz. Lehetőleg olyan válaszoljon, aki tisztában van vele, hogy mit jelent pontosan a színtévesztés és nem keveri a színvaksággal. Köszönöm.
Nem tudok minden kérdésedre választ adni.
Ami biztos:
0: Magyarországon B kat. jogsit kaphatsz, kóddal jelzik rajta, mint ahogyan a szemüvegességet is.
1: Nem
2: Ez egy mindennapos kérdés (minden nap megkérdezi valaki). Abban a percben mehetsz külföldre, amint átvetted a jogsit, ha már nagykorú vagy.
5: Igen, nagyobb kockázat, magasabb díj
+1: Veszélyesebb. Egy időben divat volt a rendőrlámpáknál az eltérő alakú maszk a lencse előtt. Ebben az volt a jó, hogy akinek jó volt a szeme, nem zavarta, aki meg színtévesztő volt, az az alakot figyelte. Vezetőként nem találkoztam már ilyen megoldással.
ma 18:45:
A gyakorlatban nincs komolyabb gond a színlátásommal, tökéletesen látom minden fényviszonyban a jelzőlámpák/táblák színeit is. Ennek ellenére kiszűrtek egy ilyen vizsgálaton a babos teszttel és azt mondták enyhén zöld színtévesztő vagyok. A jogsiban gondolom nem tüntetik fel a tévesztés mértékét, ezért vagyok kíváncsi a fentiekre.
Egyébként nem ritka az olyan eset, hogy a sorrendet nem lehet látni: ilyen például az éjszaka is, amikor csak a lámpa világít. Ennyi erővel megjelölhetnék korlátozásként azt is, hogy "csak nappal vezethet".
Nem magyarázom körbe , semmi különleges megszorítás nem fog érni .
Én is szintévesztő vagyok ,a jogsiban nincs is feltüntetve csak az orvosi kartonon . Tehát egyenértékű a jogsid az "úri B-vel " ......
Akik akik lenulláztak ! A szintévesztő nem eg és ugyanaz mint a színvak ! És nincs korlátozás a "B " kategóriában...
Hivatásosos jogsit nem kaphat .....
Nem tudom ebben mi volt hasztalan ? Kedves vagy nem kedves sötétségek :DDD
Van egy úgynevezett "baboskönyv " itt mintha ledarálva és összekeverve lennének a különböző színek . Itt derítik ki ,hogy valaki szintévesztő avagy sem . És itt állapítják meg annak súlyosságát is ...
A SZÍNVAK nem lát szín különbséget ! A színtévesztő pld én is a vörös és zöld ami bekavar,de csak akkor ha mákszemnyi darabokban össze van keverve . A füvet zöldnek látom én is :)Ja és csak férfi lehet színtévesztő és minden 3. az !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!