Ilyenkor jobb kéz szabály van, vagy pedig a tábla van érvénybe?
lehet hülyén fogalmaztam.
Nincs semmi extra,egy sima (egyenes) aszfalt utcát képzeljetek el ,balról nincsenek utcák,jobbról van kb 3. 2 nél nem látni táblát,ez egyértelmű ,hogy jobb kezes. Viszont az egyiknél ott a tábla ,de nincs felállítva, a földön hever. Elvileg ez is egyenrangú út,ugyanúgy aszfalt,mint a másik kettő.
Ha nincs a tábla megfelelően elhelyezve, akkor nincs is ott.
Viszont, ha régen ott volt, csak kidőlt, akkor azért figyelj a megszokásból közlekedőkre is.
A tábla érvénytelen. Nem csak baleset, vandálok, elmebetegek igazíthatják át a táblákat, hanem néha „ki-be” kapcsolgatni is szokták. Ilyen volt tavaly, akikor az M3 bevezetőjén volt sebkorlát, de nem egész nap.
Érdekesebb a helyzet akkor, ha a tábla nincs kidöntve, hanem rossz felé néz. (Hogy kitől, mitől tudnak elfordulni, nem tudom.) Gyakori pl. az, amikor a maci a védett út felé fordul. A védett út szemszögéből érvénytelen, mert a tábla után nincs útkereszteződés. Az alárendelt szempontjából meg azért, mert nem arra néz. Kedves anyázások forrása lehet, főleg akkor, ha két út ék alakban fut össze.
Egyszerű a megoldás: ha neked jobbról jön valaki e kereszteződésben, adj neki elsőbbséget. (Azaz vedd úgy, hogy jobbkezes a kereszteződés.) Ha viszont neked balról jön valaki, várd meg, amíg megadja neked a jobbkéz-szabály szerinti elsőbbséget és csak utána hajts be a kereszteződésbe (hiszen lehet, hogy emlékezetből vezet és úgy veszi, hogy te egy alárendelt útról jössz).
Általában, ha kétséged van, mindig a biztonságosabb választ tekintsd érvényesnek!
„Általában, ha kétséged van, mindig a biztonságosabb választ tekintsd érvényesnek!”
Nincs benne a rendeletben, de ennek kellene a legerősebb szabálynak lennie.
A kereszteződés előtt megállsz, és felhívod a tudakozón keresztül a KPM-et, vagy a rendőrséget.
Vagy visszahelyezed a megfelelő irányba.
Sarki házban lakom, többször vitték már ki az elsőbbségadás táblát. Fűnyírás alkalmával visszaállítottam, és kiékeltem.
Hasonló eset az alábbi is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!