1958. 02. 06. az mu csapatának a feketenapja. Pontosan hogyan is zajlott?
A müncheni reptér nem túl jól letakarított latyakos kifutópályáján próbáltak felszállni - az első két próbálkozást hibás motorparaméter miatt megszakították. Gondolták harmadikra jó lesz, ha óvatosan gyorsítanak - de mire elérték volna a megfelelő sebességet belefutottak a pálya utolsó harmadában lévő mélyebb latyakba, ami lelassította az Airspeed Ambassador típusú gépet. Se felszállni, se megállítani nem tudták, így túlfutottak a pályán, először egy tanyát aztán egy ólat vagy garázs találtak telibe. A gép darabokra szakadt, az üzemanyag elkezdett égni.
2 fő személyzet és 21 utas halt meg, közöttük volt 7 játékos, az edző és egyéb segítők is.
A Háy György-féle könyvből írtam ki az adatokat, mert csak a balesetre emlékeztem, azokra nem. De egyszerű utánanézni:
Meghalt játékosok:
Geoff Bent
Roger Byrne
Eddie Colman
Duncan Edwards (15 nap múlva kórházban)
Mark Jones
David Pegg
Tommy Taylor
Liam "Billy" Whelan
Rajtuk kívül 9 játékos volt a gépen akik túlélték, de közülük volt aki soha többé nem játszott.
Erről a dologról láttam tegnap egy részt a NatGeon a Légikatasztrófákban
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!