Szabad kerékpárral főúton közlekedni ("régi 3-as")?
Régen terveim közt szerepel Bp-Miskolc útvonal, kerékpárral.
Kérdésem hogy lehet a főútvonalon kerékpározni?
Persze vannak nyugisabb, csöndesebb utak - főleg amióta feljebb emelték a pályamaztricát - de végülis két keréken ez lenne a legrövidebb ....
Ha elmúltál már 12 éves, és nincs kint tiltótábla, akkor kerékpározhatsz főútvonalon!
54. § (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.
Érdeklődj utána bringás fórumokon, pl. criticalmass.hu, de tudtommal a rendőrök nem szoktak szólni, ha valaki ilyen úton tolja, ha van lámpája. Én csak egyszer mentem így vidékre (Bp-Békéscsaba), akkor sokat mentem a 4-esen és a 44-esen, mindkettőn jellemzően kint volt a szentháromság, de nem kötöttek belém.
Az más kérdés, hogy mennyire biztonságos. Én felvettem a kukásmellényt és nappal is használtam villogót, meg egyébként is letekertem már jópár ezer kilométert a forgalmas pesti utakon, és nem találtam veszélyesnek. Azért ha szemből jön egy kamion, nézz hátra, nem jön-e mögötted egy másik, amelyik épp meg akar előzni...
Ha elmúltál már 12 éves, és nincs kint tiltótábla, akkor kerékpározhatsz főútvonalon!
"54. § (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni."
Ez teljesen korrekt. De! Ha teheted és kedves az életed akkor inkább kerüld a főútvonalakat, mert a szűk kétsávosokon sok a teherszállító jármű, autóbusz, akiknek nem mindig van lehetősége, hogy időben kikerüljön, kellő távolságot tartson, ezzel pedig magadat is és másokat is veszélybe sorolhatsz. Inkább a kistelepüléseket összekötő másod-harmadrangú utakat térképezd fel úgy tervezd meg az utadat. Vannak bringás útvonaltervező honlapok keresgélj, megéri!
Köszönöm a felvilágostíást Mindenkinek!
Igen, legfőképpen itt a biztosnágos közlekedés a lényeg - számomra. Magamból kindulva lehet hogy inkább benzinre költöm az autopályamatricat mert annyira felment az ára. Ebből kifolyólag jópár ember hasonlócipőben járhat mint én ... szóval megnőhetett a forgalom a "régi" 3-ason ...
Még érdeklődöm, és ha 100%-os választ tudok, itt jelentkezni fogok.
Üdv!
Használhatod a 3-as utat, de csak Abasárig. Ez Gyöngyös után van ott elvileg tiltó tábla van. Gyöngyös előtt fordulj el Atkárnak, mert egyenesen autóút lesz a 3-asból.
Ahol nem lehet kerékpárral közeledni, autóút, autópálya és ahol tiltják táblával.
Így van, Atkár felé kerülni kell és aztán Gyöngyös után tilos. Én Egerbe mentem Abasáron keresztül, de elég sok ott az emelkedő (meg a lejtő is, fel-le megy az út). Egertől nem tudom (azt se, hogy Gyöngyöstől a 3-as végig tilos, vagy csak egy szakaszon).
Egyébként én nem találtam olyan nagynak a forgalmat. Tavaly júniusban, hétköznap reggel mentem arra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!