Miért vannak az utak mellé fák ültetve?
Figyelt kérdés
Van valami gyakorlati haszna, vagy csak jól mutat? Rengeteg halálos baleset megelőzhető lenne ha 10 méterrel arrébb lennének vagy ha egyáltalán nem lenne fa az út mentén, és egy sima kicsúszás vagy árokba borulás még túlélhető, de 100al fára csavarodni...2012. febr. 17. 15:55
2/19 bánomisén 

válasza:

Fogják a szelet. Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy sík terepen elfúj a szél kocsistól-lovastól, ha nincs előtte akadály, minthogy felcsavarodsz egy fára. Nem kell gyorsan hajtani és akkor nem csavarodsz fel sehova és árokba sem csúszol.
3/19 A kérdező kommentje:
és ezt a funkciót nem tudná ellátni ha pár méterrel messzebb lenne az utaktól és lenne egy "bukótér"?
2012. febr. 17. 16:06
4/19 anonim 

válasza:

minek bukótér? a közút nem versenypálya
5/19 bánomisén 

válasza:

Ha fák nélkül és bukótérrel akarsz autózni, akkor a Hungaroring jó pénzért szeretettel vár, azt éppen erre találták ki. Ahogy az előttem szóló mondta, a közút nem versenypálya.
6/19 anonim 

válasza:

Nem a fát ültették az út mellé hanem az utat építették a fák közé. ezért van az út mellett fa!Ami kipufogó gáz kijön az autóból és a levegőbe kerül annak valahány százalékát megszűri. Ha pár éterrel arrébb tennéd a fát akkor annak semmi értelme mert a szél a fát csak kikerülné de előtte pár méterrel ugyan úgy folytatódni fog a tomboló szél csak annyi különbséggel hogy a fát kikerüli mivel útban van neki (lásd az aerodinamikai teszteket az autóknál)
7/19 anonim 

válasza:

utat építették a fák közé??? egy egy fasor van az út két szélén és sehol máshol... ráadásul ugyanolyan távolságban követik egymást...
8/19 anonim 

válasza:

Ezek szerint csak kilencvennel kell menni akkor nem mész neki a fának(mert annyival lehet)vagy csak hatvannal mert akkor BIZTOS nem mész neki.
Ez hülyeség!
Tegyük fel nincs fa az útszélén és 100km szél fúj.Megy a fickó a kocsijával megdobja a szél frontálisan összeütközik egy kamionnal és meghal.Ekkor majd mindenki azt fogja mondani" ha fák lettek volna az út szélén akkor nem ment volna neki mert akkor csak 70km szél fújt volna ott".No ez az amit senki nem mond!Ezért látod csak a hátrányát a fáknak.
NYilván mindennek tereptárgynak van előnye,baleset szempontjából hátránya.
Nyugaton pár országban láttam az utak mellé ültetett sövényerdőt,ott ez fogja meg az autókat ha letérnek az útról.Emelett zaj és porfogó is.
9/19 anonim 

válasza:

Sajnos néha a praktikum többet ér az emberi életnél. Rengeteg lakott területen kívüli főút mentén nincs egyetlen fa, mégse éreztem még ennek hátrányát soha. Tudjátok baleset nem csak gyorshajtásból ered. Elég egy elalvó, vagy a kanyart nem észrevevő fáradt sofőr és máris kész a baj. És esetleg ez a baleset pont attól lenne halálos, mert fa van az út mentén. Én jobban is szeretem a fa mentes utakat, legalább sokkal nagyobb a látótávolság, pl. nem ugorhat ki szarvas elém 100-nál, csak úgy a fa mögül, ami ugye kb. biztos halál..
10/19 anonim 

válasza:

egy jó sofőr jó lámpákkal akár 300 méterrel az autó előtt meg kell hogy lássa a vadakat . Nem csak az út szélét kell figyelni hanem ami azon kívül van azt is ameddig ellátsz vagy még tovább hátha megvillan a szeme .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!