A korlátozott jogsival vihetek utast ha több mint 2 éves B-s jogsim van?
Olvastam olyasmit hogy 2 év vezetési tapasztalat. Na de az most csak A-s jogsira vonatkozik?
Ha nem muszáj azért 2 évet nem szeretnék várni a jogsim megszerzése után utas szállításáig. De nem tiszta hogy hogy van ez a dolog.
Fenébe. Az sok :(
Max 1 év elég lenne...
"Az elsőként szerzett nemzetközi kategóriás vezetői engedély a vizsga napjától számított két évig kezdő vezetői engedélynek minősül.
A kezdő vezetői engedéllyel motorkerékpáron utas nem szállítható."
Mivel a "B" nemzetközi kategória, ezért ha az meglesz 2 éve, akkor sztem igen. (forrás: www.nkh.hu)
Ha a B-s jogsid több mint két éves, akkor a megszerzett A-val már vihetsz utast.
Kezdő vezetői engedélynek hívják, és csak az első jogsit követő két évben érvényesek a korlátozások.
Még egy pár baromságot összehordtok?
A 35/2000. BM rendelet tartalmazza, hogy mi számít kezdő vezetői engedélynek.
A KATEGÓRIA megszerzésétől számított 2 év. A B-s jogsi az EGY KATEGÓRIA AZ A-s JOGSI MEG EGY MÁSIK. Lehet neked 30 éve B-s jogsid, ha leteszel egy A-t akkor is 2 évig az A-d kezdő vezetői engedély lesz és NEM SZÁLLÍTHATSZ UTAST.
Ha már van egy A1-ed X éve és leteszel egy A korl.-t, na akkor nem kell kivárni a 2 évet. Amúgy minden esetben igen.
Tessék ELOLVASNI és ÉRTELMEZNI a jogszabályt.
Azoknak van igaza, akik azt mondják, hogy vihetsz utast.
"35/2000. BM 5. § (1) A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül."
Tehát ha a B kategóriád megvan már két éve, és azóta tetted le motorra a jogsit, nem kell mégegyszer megvárni a 2 évet, hiszen a jogsid már nem számít kezdő vezetői engedélynek. Nem kategóriánként van ez a szabály. Fogjátok fel.
Igen, csak tudni kéne értelmezni.
B kat.-al nincs vezetési jogosultságod motorra. Épp ezért nem is számít bele. 100%, lévén én most tettem le a motorra a jogsit, én is azt hittem, hogy asszony ülhet mögém és az autósiskolában meg a VB is lelombozott, hogy egy nagy luf@szt...
Hát most okosabb sokkal nem lettem :D
A korlátlant még nem csinálhatok mert nem vagyok még 21 éves és nincs motorra jogsim még.
De akkor A korlátlannál nincs kivárási idő? Mert akkor lehet megfontolom majd 1.5 év múlva hogy megcsinálom a különbözetit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!