Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Normális dolog a Budapest...

Normális dolog a Budapest központjában biciklizni?

Figyelt kérdés

Én majdnem naponta elütök egyet-kettőt. Különösen éjszaka veszélyesek, ha van is rajta, nem veszem észre a mikroszkopikus világítását, és napközben is az a problémám, hogy mire elővillan a semmiből, és mondjuk átvág a zebrán, elémkanyarodik, vagy szembejön velem az egyirányú utcában, már csak az utolsó pillanatban tudok lelassulni vagy elhúzni a kormányt.

És a biciklizők is nagyon pimaszak lettek, egyenrangú félnek tételezik fel magukat az autókkal. Pár éve még jobban vigyáztak magukra, most már halált megvető bátorsággal haladnak a 70-80-nal menő autók között a Váci úton vagy a Róbert Károly körúton is, egy szűkebb főútvonalon pedig, ahol 50-nel mehetnék, természetesnek veszik, hogy soroljak be utána, és 20-szal menjek.

A parkoló és a haladó autók között felfestett kerékpárút egy külön rémálom. A kerékpárost semmitől se védi meg, sokszor itt is nehéz észrevenni, ő viszont nagy bátorsággal száguld, mert azt hiszi, hogy ott jogai vannak.

Én nem vagyok bicikliellenes, és állatellenes se, de ahogy mondjuk egy kutya vagy egy ló nem való egy 30 nm-es 7. emeleti lakásba, úgy szerintem a bringát se a Róbert Károly körútra találták ki. Vagy ez csak nekem probléma? Nincs ebből sok baleset?

2011. szept. 18. 13:02
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Aki normális világítás nélkül biciklizik sötétben, az hülye. Aki index és körültekintés nélkül hirtelen balra kanyarodik biciklivel közúton, az is hülye. Sorolhatnám még. De inkább menjen ez a sok hülye biciklivel, mint autóval, addig legalább a többiek biztonságban vannak.

Szerintem kifejezetten okos dolog Budapest központjában biciklivel közlekedni. A belvárosi részeken ugyanis elég kevés a hely. Házakat lebontani nem akarunk, meg a nagy autóforgalom amúgy is kellemetlen az ottlakóknak, úgyhogy próbáljuk kisebb járművekre ültetni a népet. A kiskörúti számláló most augusztusban átlagosan napi 1572 kerékpárost számolt hétköznapokon. A szeptemberi adatokon 1500-2000 kerékpár látszik naponta. Ha ezek autóval mentek volna, még mindig ott állnátok a dugóban.

A másik dolog meg az, hogy szerintem a sok kezdő és béna biciklis hosszú távon igencsak növeli a közlekedés biztonságát. Ha a sok hülye bringás miatt úgyis figyelned kell, akkor lehet, hogy ki tudod védeni egy kezdő autóvezető hibáját is. Az a nemzetközi tapasztalat, hogy a kerékpárosok számának növekedése csökkenti a kerékpáros balesetek számát. Nem csak kerékpárosok számához képesti relatív értéket, a teljes számot is!

Arról nem szeretnék sokat szövegelni, hogy mitől lesz biztonságos a kerékpár-infrastruktúra, de azért egy lényeges momentumot említenék. A szeparált kerékpárúttal az a gond, hogy az autóvezetők nem látják a biciklist, és könnyen elütik a kereszteződésekben. Ezért támogatja a Magyar Kerékpárosklub lakott területen belül (tehát ahol sok a kereszteződés) inkább a kerékpársávokat. A hátulról való elütés a közhiedelemmel ellentétben nagyon ritka, és a kerékpársávon legalább van esélye észrevenni az autóvezetőnek a biciklist, mielőtt jobbra kanyarodva kivasalná.

Én azt gondolom, hogy most eléggé átmeneti időszakban vagyunk. Nagyon gyors a változás, sok a kezdő bringás és sajnos sok kerékpárosból még a kezdeti felsőbbrendűségi érzés sem múlt el. Egy csomó idióta ijesztgeti a gyalogosokat a járdán, ez ellen is tenni kell még. Bízom benne, hogy a következő pár évben kialakuló kultúra, további fejlesztések (pl. kerékpársáv az általad említett problémás utakra, hogy ne legyen gond az előzés), az általános iskolában bevezetendő tisztességes KRESZ-oktatás sokat fognak javítani a helyzeten. Ha van még kérdésed, gyakorló kerékpárosként szívesen válaszolok :) (Igyekszem ide is visszanézni, de írhatsz emailt is.)

(Amúgy az első mondatot tényleg lehet úgy érteni, hogy valóban el is ütöd azokat a kerékpárosokat, csak épp nem minden nap, hanem majdnem minden nap. Először azt is hittem, sima provokáció a kérdés.)

2011. szept. 24. 21:44
 12/13 anonim ***** válasza:

Bocsánat a gyökérért. Azt írtad először, hogy naponta elütsz 1-2 biciklist. Nem kicsit háborított fel.

Én szabályosan közlekedek, nappal is bazierős fényszóróval, 3 hátsó lámpával. Éppen ezért, ha valaki elüt, az biztos, hogy nem az én hibám. És nem is hagynám szó nélkül, így már gondolom érthető.

2011. szept. 24. 22:20
 13/13 A kérdező kommentje:

Elnézést, én azt hittem jól fogalmazok, de látom, hogy nem mindig. Erre gondoltam egészen pontosan: Én majdnem naponta majdnem elütök egyet-kettőt. A szóismétlés miatt az egyik majdnemet megspóroltam, így viszont különösen első olvasásra, tényleg félreérthető.

Egyébként én ugyanúgy gondolkodok erről, mint az előző hosszabban válaszoló. És sose vezetek automataként, mindig figyelem, hogy mi történik előttem, mögöttem, felettem, mellettem, mert az én érdekem, hogy észrevegyek mindent és mindenkit. Még rádió sincs a kocsiban, mert az is elvonná a figyelmet, és a külső hang is egy információforrás nekem. A kocsikat és a gyalogosokat tudom is problémamentesen kezelni, évek teltek el úgy, hogy sose fékeztem erőteljesen, és semmilyen veszélyhelyzet nem volt. Biciklisnél se volt olyan, hogy közvetlen komoly veszély lett volna, de itt már érnek olyan hülye meglepetések, amihez nem vagyok hozzászokva, és az biztos, hogy itt a biztonsági tartalékom kevesebb. Azt hiszem, az nekik lenne az érdekük, hogy egy picit kevésbé legyenek magabiztosak, hogy érezzék a veszélyt. Mert én úgy látom, sokan nem érzik. De majd ezt tényleg együtt is fogjuk tanulni.

2011. szept. 25. 08:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!