Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Normál főúton (NEM autópálya!...

Normál főúton (NEM autópálya! ) lévő emelkedőn köteles vagyok-e kisorolni a kapaszkodósávba, ha az emelkedő teljes szakaszán tudom tartani a maximális megengedett sebességet? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Adott egy irányonként 1 sávos út, mely egy emelkedő alján kiegészítő sávval (kapaszkodósáv) bővül ki. Ez mintegy ~1km hosszan követi a fő sávot, a domb túloldalán egyesülnek ismét. Sebességérték nincs feltüntetve a kapaszkodósávot jelző táblán.

Azért kérdezném, mert több alkalommal előfordult, hogy minimum 95-100 km/h sebességgel haladtam el a BAL sávban a kiegészítő (JOBB) sávban lassabban közlekedők mellett. Ennek ellenére mostanság több ízben villogtak és dudáltak rám - főleg szlovák rendszámú autók - mert lassítaniuk kellett miattam.

Szerintem ha én a megengedett maximális sebességgel autózom, akármennyivel is képes menni a mögöttem lévő, nincs joga felháborodásra és villogásra.

Helyesen közlekedem-e, illetve mi a teendő ilyen helyzetben?

Esetleg náluk más lenne a kresz?

Jól teszem-e, ha nem foglalkozom velük?

2011. aug. 15. 13:19
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
sajnos a szlovák rendszámú autókban 90%-ban magyar magyarok ülnek és azt gondolják magukról ,hogy törvényen kívüliek. Igen a kresz előirásokat be kell tartani,na ebből kifolyólag van a sok karambol ,mert ha nem kapja meg az elsőbbséget akkor sem áll meg, a szabályok mögé bújik pedig csak egy kis oda figyelés és a baj elkerülhető lenne!
2011. aug. 15. 16:06
 12/18 anonim ***** válasza:
Remélem egyszer majd te is sietni akarsz és akkor legyenek elötted olyanok mint te akik lelassítják, vagy ha ingyenakarsz lefele 120-ql gurulni, nagyon idegesítő amikor pár barom fékez előtted amikor gurulhatni. A másik legtipikusabb barom aki meg minden kanyar előt fékez, na az ilyen barom vesz 30kén fékbetétet és eszik 1-2 literrel többet ugy hogy lassabban megy, na az ilyeneknek nekimennék legszivesebben
2011. aug. 16. 01:19
 13/18 anonim ***** válasza:
Annyira ne siessen senki, hogy a megengedettnél többel rohangáljon, és letologassa a szabályosan közlekedőket! Inkább induljon hamarabb, minthogy másokat veszélyeztessen a tahóságával! Nehogy már a szabályosan közlekedő legyen a barom, mert betartja a sebességhatárokat. És ne mossuk össze a szabályosan közlekedőt a mazsolával. Nem egy kategória!
2011. aug. 16. 10:39
 14/18 anonim ***** válasza:
az egész országot meglehet nézni pont olyanok az emberek mint az autóban önző barmok.! megveszi a 2 millás suzukit 10évre kölcsönre és remeg a drága szemetes kukájába ,és elfelejtik ,hogy más is haladni akar .OK a kresz betartása, de a másik embert is nézni kéne miért álljak be egy mazsola mögé? elismerem ,hogy nem kell mindig száguldozni de azt is elő irja a szabály hogy a jobbra tartás kötelező!
2011. aug. 16. 12:27
 15/18 anonim válasza:
Na a suzukisokat ne bántsd, egy csokipapírból készült autóban te is félnél még gyökketőnél is, nemhogy száznál ...
2011. szept. 12. 17:14
 16/18 A kérdező kommentje:

Kedves 08-16 01:19,

Képzeld el, volt már hogy siettünk. Biciklis baleset után nyílt töréssel és vénás vérzéssel a kocsiban a baleseti sebészetre.

Mégsem jutott eszembe, hogy azt szidjam, aki előttem normálisan közlekedik.

Nagyokos 08-16 12:27:

jobbra tartás kötelező, ha van hova besorolni és nem jelenik meg a farodban valaki 160-al.

őszintén kívánom te vadbarom, hogy neked is parkoljon be a hátsódba egy 3,5 tonnás kisteherautó rakománnyal együtt, mert ő úgy gondolja, hogy megy tovább ott, ahol meg kellene állni. Ha érdekel ilyesmi, akkor olvass vissza.

2011. okt. 3. 19:00
 17/18 anonim ***** válasza:

Ne bántsd 08-16 12:27-t! Hülye szegény!

Nem ment át neki, hogy a jobbra tartási kötelezettség erre nem vonatkozik.

2011. okt. 3. 21:44
 18/18 anonim válasza:

Szabályos vagy. Autópályán is. Nem kötelező lehúzódni. Ki van téve, hogy mennyi alatt kell lehúzódni vagy 70 a korlát, ha más nincs kinn. A megengedettel haladva ezt nem tudod megsérteni. Egyetértek azokkal, akik azt mondják, húzódj le mégis, ha teheted, hadd menjen. Ha nem, nem. Várjon és ne villogjon. A legjobb duma itt a válaszok közül a fuldokló gyerekkel rohanó. Kicsit sok a fuldokló gyerek mostanában, nem? Főleg Mo-on.:D

Esetleg lehet gázelvétellel lassítani és kimenni a kapaszkodóban haladók MÖGÉ.:DDD Ez mérsékelten gonosz és teljesen veszélytelen művelet.

2015. szept. 24. 20:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!