Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A kihangosítóval való telefoná...

A kihangosítóval való telefonálás mennyire biztonságos, ugyanúgy elvonja a sofőr figyelmét, mint a kézben tartott telefonos beszélgetés? Akár 100 métereken át is kihagyhat a vezető agya a telefonhívások közben?

Figyelt kérdés
tegnap 17:36
 1/6 anonim ***** válasza:
27%

A figyelmét valamennyire elvonja, de a kezét nem foglalja le!

De ha neked telefonálás közben kihagy az agyad, akkor komoly bajok vannak veled, normális embernél nem fordul elö ilyen.

tegnap 18:22
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A vezető agya telefon nélkül is sokszor kihagy. Néha elmereng az ember, elkalandoznak a gondolatai, aztán egyszer csak arra "ébred", hogy fingja sincs mi történt az elmúlt X percben.

Ez nem összetévesztendő a figyelmetlenséggel. Sőt mi több, kutatások (és tapasztalatok) alapján olyankor sokkal éberebb az ember, mert ösztönből cselekszik, az ösztön/reflex pedig sokkal erősebb, mint a tudatos cselekvés. Annak idején az F1-ben is volt ilyen, sajnos már nem emlékszem ki volt, 2006-2007 környékén, hogy időmérőn a legutolsó körében odapakolt egy olyan kört, ami 4 tizeddel jobb volt az addigi legjobbnál. Ha nem vagy jártas F1-ben, ott 4 tized rengeteg. És mindenki csak bámult, hogy honnan jött elő ez az idő, megkérdezték és annyi volt a válasz, hogy halvány fogalma sincs, mert a 3. kanyar után elkalandozott és csak az utolsó előtti kanyarban tért észhez.

A történet lényege az, hogy egy telefonálás szerintem semmivel nem különb, mint az elkalandozás. A figyelmét maximum a kezdő sofőröknek vonja el, mivel náluk még nem alakult ki, hogy ösztönösen és reflexből vezetnek, nekik még minden mozdulatra oda kell figyelni, míg egy tapasztaltabb sofőr már tudat alatt végzi ezeket a dolgokat.

A telefonálás tiltásának a legfőbb oka sokkal inkább az, hogy lefoglalja az egyik kezét az embernek, ami vészhelyzet esetében sokkal rosszabb és lassabb reakciót eredményez. Kihangosítva ez a probléma megszűnik.

tegnap 18:38
 3/6 anonim ***** válasza:
71%

1. De baromságot írsz!

A telefonálás igenis elvonja a figyelmet, és nem az vonja el hogy tartod a kezeddel.

Hanem az oda figyelés a telefonra ami a legnagyobb veszély.

tegnap 20:30
 4/6 anonim ***** válasza:

"De ha neked telefonálás közben kihagy az agyad"

Mindenkinek kihagyhat az agya, főleg amikor már rutinosan vezet az ember és egyre kevésbé figyel oda aktívan a vezetésre.

Persze majd a fotel népe megmondja, hogy ők mindig 100%-ig koncentráltan és figyelmesen vezetnek, de ez szimplán nem igaz. Az ember időnként elmereng a gondolataiban, a másikkal való beszélgetésben, vagy azon mit fog enni otthon.

Ez ilyen. Ha például saját magam nézem akkor az út 90%-ra egyszerűen nem emlékszem, miközben figyeltem minden lámpát, minden autót, előztem, vadat kerültem, beengedtem másokat.

tegnap 21:45
 5/6 anonim ***** válasza:

Nyilván a kézben tartott telefon a figyelmed mellet még a kezed is elvonja ami miatt veszélyesebb. Viszont ettől függetlenül sima telefonálás vagy akár egy beszédesebb utas is lehet veszélyes.

Én magamat ismerve ha fáradtabb vagyok, akkor is tök jól tudok vezetni, ha csak arra kell koncentrálnom. Csendben, szól a rádió, figyelem az utat. Ha egymással beszélgetnek utasok az sem igazán zavar.

De egy utas aki hozzám beszél, interakciót vár, kérdezget az nagyon le tudja szívni az energiáimat.

tegnap 21:49
 6/6 A kérdező kommentje:
Gondolom, a buszon sem véletlen az a felirat, hogy ne beszélgessenek a sofőrrel. Kb. ilyen hatású a kihangosítós telefonálás is.
tegnap 22:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!