Létezik nálunk közlekedési kultúra, vagy a társadalmi kultúra vetítődik ki a közlekedésre?
Érdekes megfogalmazás a "nálunk". Alapjáraton kétféle társadalom van:
1. Amelyik bízik abban, hogy a törvényeket, szabályokat az ő érdekében hozták, és esze ágában sincs megszegni.
2. Amelyik megszokta, hogy szívatják, és keresi a kiskapukat.
Történelmileg-szociológiailag a vasfüggönytől keletre a 2. típust találod. Ez nem magyar dolog. A magyar utakon a románok sokkal gátlástalanabbak. És érdekes, Ausztriában ők mintapolgárként közlekednek. Miért? Mert a 2. típussal akkor tudod betartatni a szabályokat, ha kőkeményen szankcionálod a megszegésüket. Ott meg is teszik, rendőr úgy kihúz és úgy megbüntet, hogy nincs kedve a legtrógerebb senkinek sem szabálytalankodni.
Német autópályán meg a lengyeleken fogod látni, hogy pont olyanok, mint nálunk a 4-esen a románok.
De megjegyzem, az 1. típusú társadalmak is ugyanúgy emberek emberi természettel, és ott is a kőkemény rendőri jelenlét további visszatartó erő.
Létezik.
De jó a megfigyelésed. Szerintem is van korreláció az általános kulturáltság és a közlekedési mentalitás között.
A sok önfikázó nyávogás ellenére szerintem a magyar közlekedés a kulturáltabbak közé tartozik világviszonylatban.
Minden országban van közlekedési kultúra.... a kérdés inkább, hogy milyen.
Nálunk tűrhető szerintem, lehetne jobb is.
Ausztriában szerettem vezetni, ott teljesen más világ van.
Mindenki nyugisan, normálisan közlekedik.
Ha még is találkoztam "bunkóval" akkor az román/szerb/magyar trióból valamelyik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!