Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi értelme a jogosítvány...

Mi értelme a jogosítvány egészségügyi alkalmassági vizsgálatnak úgy hogy 10 évre adják meg?

Figyelt kérdés
Szerintem ez teljesen értelmetlen és hülyeség 10 év alatt kismillió betegség lehet egy embernél ami veszélyezteti a közlekedés biztonságot.
dec. 5. 08:29
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
47%
Valahogy ki kell szűrni a süket, vak egyéb károsult embereket.
dec. 5. 08:41
 2/14 anonim ***** válasza:
90%

"Valahogy ki kell szűrni a süket, vak egyéb károsult embereket."

Nyilván a vakoknak nem, de a süketeknek lehet jogosítványa. Ne terjesszünk már hülyeségeket!

dec. 5. 08:48
 3/14 anonim ***** válasza:
91%

Az oké hogy 10 évre adják meg alap esetben, de vannak dolgok amikor ezt vissza is lehet vonni és a vezetői engedély leadására is kötelezhetnek valakit ha mondjuk 5 évvel a lejárta előtt olyan baja lesz ami miatt alkalmatlan a vezetésre.

Ez a 10 évenkénti vizsgálat nyilván kell erre, de menet közben is lehet ezen változtatni ha indokolt és úgy is kiderül, mert ha az ember beteg csak elmegy orvoshoz, vagy ha úgy alakul bekerül a kórházba, és akkor már idő kérdése mire eljut odáig a dolog hogy visszamondják a vezetői engedélyét.

Nekem van egy ismerősöm akinek a szemébe belefúródott egy üvegszilánk és megvakult. Persze lehet gyógyítani műtétekkel, de az idő. Jó ma már majdnem hogy tökéletes a szeme, de akkor semmit nem látott. Ráadásul emiatt annyira terhelte a másik tökéletes szemét hogy az sokszor elfáradt így emiatt a szakorvos úgy döntött hogy javasolja a háziorvosnak hogy vonja vissza a vezetői engedélyét mert nem alkalmas így az autó vezetésre. Persze ismerősöm gondolta hogy azt a papírt "elfelejti" átadni a háziorvosnak, de a háziorvos látta a rendszerben hogy mi van. Megmondta hogy így nem alkalmas az orvosi része a dolognak és neki kötelessége vissza vonnia, mert ha emiatt balesetet okoz és kiderül hogy nem is vezethetett volna az eü. állapota miatt akkor elsőnek a háziorvost veszik elő ha nem vonatta még vissza a jogosítványát, amikor kellett volna. Főleg hogy a szakorvos is javaslatot tett erről, mert ha a szakorvos ezt nem tette volna meg akkor már Őt veszik elő emiatt. Neki ezt így elmondta az orvos hogy ez és ez van, ne higgye azt hogy még van mit tudomén 6 év alkalmassági idő és addig minden oké, ezt vissza lehet vonni ha szükséges.

Szóval menet közben is lehet ezen változtatni ha arról van szó. Tehát ha valaki megkapja 10 évre ne higgye azt hogy az garantált, mert ha közbe olyan baja lesz úgy is kifog derülni és akkor már visszavonhatják. Persze sok orvos van aki ezekre tesz rá, de vannak akik nem, mert Őket büntetik meg ha ezt elmulasztják és ezek komoly büntetések, akár börtön is lehet belőle.

dec. 5. 09:24
 4/14 A kérdező kommentje:
3. Nagyon sokszor nem is háziorvos csinálja hanem magánba csinálják
dec. 5. 09:29
 5/14 anonim ***** válasza:
78%
Semmi értelme ebben a formában az eü alkalmassági vizsgának. Főként mert nem feltétlen fognak meg olyan embert a vizsgán akinek nem szabadna megadni az alkalmasságit. A legutolsó faluban tuti van olyan hogy egy kis juttatásért megadja az alkalmasságit az ismerősének az orvos holott nem lenne szabad. Nekem is van olyan ismerősöm aki full alkoholista egyfolytában vedel, az alkalmasságira is közvetlen a kocsmából ment mégis megkapta. Az ilyen embert minimum zavarja el az orvos hogy alkoholos befolyásoltság alatt nem végzi el a vizsgálatot. Egy masszív alkoholista úgysem fog józanul megjelenni de legalább addig sincs jogsija.
dec. 5. 09:34
 6/14 anonim ***** válasza:
87%
Nekem amikor először újítanom kellett, akkor nem akarta megadni a háziorvos arra hivatkozva, hogy mióta meglett a jogsim, diagnosztizáltak ADHD-vel. Egyrészt az ADHD egy olyan rendellenesség, ami már gyerekkor óta fennáll, tehát amikor a jogsimat szereztem, akkor is ugyanúgy ADHD-s voltam, csak még nem volt róla diagnózisom. Érdekes módon első alkalommal mégis probléma nélkül megadta az alkalmasságit ugyanez az orvos. Ja, és amúgy minden vizsgán elsőre átmentem, 10 éve van jogsim és sose volt még egy kicsi balesetem se. Másrészt van olyan ADHD-s ismerősöm, akit gyerekként diagnosztizáltak, az orvosa tudott a diagnózisáról, mégis megkapta elsőre az alkalmasságit. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a pszichiátriai diagnózisokat alapesetben nem is láthatja a rendszerben más doki a pszichiáteren kívül, szóval gondolom az a doki se, aki az alkalmasságit csinálja, és így simán el lehet titkolni mondjuk egy erős szuicid hajlamot vagy akármi mást, amivel nagyon nem kéne vezetni engedni az embert. Így meg nem sok értelme van az egésznek tényleg.
dec. 5. 10:17
 7/14 kutyafule4 ***** válasza:
67%
Maga az orvosi vizsgálat is egy vicc.
dec. 5. 11:49
 8/14 anonim ***** válasza:
Van olyan családtagom akinek vélt alvási zavar miatt nem adta meg az alkalmasságit az orvos. Másnak pedig megadta aki már szenilis, felfogási gondokkal rendelkezik és a reakcióideje lényegében percekben mérhető.
dec. 5. 12:30
 9/14 anonim ***** válasza:
79%
A magyar jogszabályokban értelmet keresni, olyan mint tűt keresni a szalmakazalban.
dec. 5. 13:05
 10/14 anonim ***** válasza:

Nálunk legalább van rendszeres orvosi alkalmassági. Nem tudom, hogy azóta milyen változás történt, mert régi volt a cikk, de pl a németeknél csak egyszer kell orvosit intézni, aztán soha többet, ezért is volt pánikkeltő cikk, hogy mindenkinek le kell cserélni a régi jogosítványt. Csak azt nem írták a címbe, hogy nem nálunk. Cikk szerint továbbra sem kötotték orvosihoz a jogsicserét. Hollandoknál is csak 70 felett kell menni dokihoz, olaszoknál pedig 65 év felett.

[link]

dec. 5. 16:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!