Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Elsőbbségem van rollerrel...

Elsőbbségem van rollerrel közlekedve járdán (a járda utáni kereszteződésben) jobbra kanyarodó autóval szemben?

Figyelt kérdés
Ma majdnem elütöttek hajnalban. Lehet csak az eső miatt nem láttak? Elektromos rollerrel mentem.
szept. 10. 07:49
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
79%
Rollerrel közlekedhetsz járdán? Az nem a gyalogosoké?
szept. 10. 08:10
 2/11 A kérdező kommentje:
Azért elütni nem kellene. Hajszálokon múlt, az autós szinte nem is fékezett csak utána
szept. 10. 08:28
 3/11 anonim ***** válasza:
65%
A kérdésedre a válasz, hogy nincs elsőbbséged, mert nem is lehetsz ott.
szept. 10. 08:30
 4/11 anonim ***** válasza:
59%

Nincs. A járdán eleve semmi keresnivalód nincs.

Ebben a helyzetben még gyalogosan is észnél kell lenni, mert nem mindig adják meg az elsőbbséget. Egy 10-20 km/h-val száguldó rollerrel a darwin díjra pályázol.

szept. 10. 08:41
 5/11 Mad Max2 ***** válasza:
34%

Járdán a biciklis is max 10km/h val mehet

Azt hogy most a rollerokra milyen szabály vonatkozik nem tudom, de ha rollerozhatsz is a járdán, valószínű te se mehetzs ott gyorsabban mint egy bicajos.

Tehát ha te leszálguldasza járdáról, hiába van elsőbbséged akkor se számít arra egy autós sem hogy hirtelen beszálguld elé egy ámokfutó rolleros.

+ Kereszteződésnél a biciklisnek le kell szálnia a bicikliről és át kell tolja az útona bicajt, gyanítom eza szabály a rollerokra is vonatkozik

Tehát ésszel, és jó lenen tanulmányoznod a rollerokra vonatkozó KRESZ szabályokat.

Én is csak azért nem ismerem ezeket mert mikor én a jogosítványt megszereztem nem létezett még ez az elektromos rolleros mánia, igy a KRESZ a rollert kb gyerekjátéknak tekintette amivela játszótéren játszanak az ovisok.

szept. 10. 09:15
 6/11 anonim ***** válasza:
65%
Lábbal hajtós rollerrel még megértem a járdát, kb. 20-szal menő elektromossal nem. Azt meg bele kell kalkulálni, hogy az autós még ha szabályos is akar lenni, járdán kb. gyalogtempóra számít, nem arra, hogy hirtelen ott suhansz 20-szal. Itt neked kéne közlekedési érzékednek lennie és ezt mérlegelni, ennek megfelelően extrán figyelni, de ugye ha lenne közlekedési érzéked, akkor nem lennél olyan hülye, hogy elektromos rollerrel a járdán mész.
szept. 10. 09:28
 7/11 anonim ***** válasza:
28%

Én úgy tudom, sok disputa után végül végsebességtől függően biciklikkel, ill. seg.motoros kerékpárokkal tekintik egyenértékűnek a rollereket.

Vagyis első és legfontosabb szabály: alapesetben az úttesten a helyed, csak kivételes helyzetben mehetsz a járdán.

Második: De ha mehetsz is a járdán, akkor is csak max. 10 km/h-val.

Harmadik: Kereszteződésben így sincsen elsőbbséged a bekanyarodóval szemben. Sőt le kell szállnod, mielőtt az úttestre lépsz. Akkor viszont már gyalogosnak fogsz számítani, és AKKOR (!!!!) elsőbbséged is lesz.

szept. 10. 09:28
 8/11 anonim ***** válasza:
Nem hivatalos álláspont, de múltkor rendőr mondta nekem, hogy ami 25-nél nem tud többet, azt bicikliként kezelik. Mondjuk ez is baromság, mert papíron az elektromos biciklis is addig kerékpár és nem kell jogsi-sisak-biztosítás, amíg a motor csak rásegéd, és a sebesség növekedésével egyre kevésbé segít rá, pedálozás nélkül pedig be sem indul, de kisvárosban a nyugdíjasok elektromos bigyóit ettől függetlenül elnézik, mondván nem ártanak senkinek. Szóval a nem hivatalos de gyakorlati álláspont, hogy 25 km/h-ig olyan, mint a bicikli. Ami azt jelenti, hogy kérdezőnek semmi keresnivalója nem volt a járdán, és bizony ilyen kanyarodáskor az autós az úttesten haladókat nyilván nem üti el, meg a gyalogosnak elsőbbséget kell adnia, de nincs szó arról, hogy ha valaki szabálytalanul járművel a járdán közlekedik, azzal mit csináljon.
szept. 10. 09:32
 9/11 anonim ***** válasza:
55%

2: "Hajszálokon múlt, az autós szinte nem is fékezett csak utána"

Tehát a járdáról lerongyoltál eléje az úttestre és még csodálkoztál, hogy majdnem elütött? Örülj, hogy nem szállt ki és nem ruházott meg jól. Megérdemelted volna.

szept. 10. 09:50
 10/11 anonim ***** válasza:
57%
8. A bicikli ezerszer stabilabb és biztonságosabb mint a roller.
szept. 11. 09:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!