Elsőbbségem van rollerrel közlekedve járdán (a járda utáni kereszteződésben) jobbra kanyarodó autóval szemben?
Nincs. A járdán eleve semmi keresnivalód nincs.
Ebben a helyzetben még gyalogosan is észnél kell lenni, mert nem mindig adják meg az elsőbbséget. Egy 10-20 km/h-val száguldó rollerrel a darwin díjra pályázol.
Járdán a biciklis is max 10km/h val mehet
Azt hogy most a rollerokra milyen szabály vonatkozik nem tudom, de ha rollerozhatsz is a járdán, valószínű te se mehetzs ott gyorsabban mint egy bicajos.
Tehát ha te leszálguldasza járdáról, hiába van elsőbbséged akkor se számít arra egy autós sem hogy hirtelen beszálguld elé egy ámokfutó rolleros.
+ Kereszteződésnél a biciklisnek le kell szálnia a bicikliről és át kell tolja az útona bicajt, gyanítom eza szabály a rollerokra is vonatkozik
Tehát ésszel, és jó lenen tanulmányoznod a rollerokra vonatkozó KRESZ szabályokat.
Én is csak azért nem ismerem ezeket mert mikor én a jogosítványt megszereztem nem létezett még ez az elektromos rolleros mánia, igy a KRESZ a rollert kb gyerekjátéknak tekintette amivela játszótéren játszanak az ovisok.
Én úgy tudom, sok disputa után végül végsebességtől függően biciklikkel, ill. seg.motoros kerékpárokkal tekintik egyenértékűnek a rollereket.
Vagyis első és legfontosabb szabály: alapesetben az úttesten a helyed, csak kivételes helyzetben mehetsz a járdán.
Második: De ha mehetsz is a járdán, akkor is csak max. 10 km/h-val.
Harmadik: Kereszteződésben így sincsen elsőbbséged a bekanyarodóval szemben. Sőt le kell szállnod, mielőtt az úttestre lépsz. Akkor viszont már gyalogosnak fogsz számítani, és AKKOR (!!!!) elsőbbséged is lesz.
2: "Hajszálokon múlt, az autós szinte nem is fékezett csak utána"
Tehát a járdáról lerongyoltál eléje az úttestre és még csodálkoztál, hogy majdnem elütött? Örülj, hogy nem szállt ki és nem ruházott meg jól. Megérdemelted volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!